Vindkraften till havs åkte in under den blöta filten också

Det är ett klimatmässigt nederlag av stora mått vi just bevittnat.

Maj 2023. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff om nya beslut för etablering av mer havsbaserad vindkraft.
Idag tycker hon att rätt besked är att stoppa 13 planerade vindkraftsparker för att Försvarsmakten vill det.

Maj 2023. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff om nya beslut för etablering av mer havsbaserad vindkraft. Idag tycker hon att rätt besked är att stoppa 13 planerade vindkraftsparker för att Försvarsmakten vill det.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-11-05 12:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Slaget stod till havs. Försvarsmakten krossade mångas önskan om stor produktion av förnyelsebar, fossilfri, grön energi. 

Vindkraften var chanslös i drabbningen. Vill Försvarsmakten inte ha vindkraft i Östersjön blir det ingen. För regeringen lyssnar på Högkvarteret. Ingen vill vara den i regeringen som inte är mån om Sveriges förmåga att försvara sig. 

Att regeringen säger nej till 13 vindkraftsparker till havs i södra och mellersta Östersjön sker alltså efter att Försvarsmakten tagit till orda om att det blir svårare att försvara Sverige militärt om det byggs vindkraftsparker i Östersjön. Konstigt hade det varit om regeringen inte hade dragit åt sig öronen i det här läget. Men är verkligen ”det enda ansvarsfulla att inte bygga ut vindkraften i Östersjöområdet”, som försvarsministern Pål Jonson (M) uttryckte sig.

Det hade också varit ansvarsfullt gentemot kommande generationer att kraftigt öka den fossilfria gröna elen. Att låta vindsnurrorna jobba till havs, där många av vindkraftens ovänner på land gissningsvis ändå kunde tolerera att de stod. 

Men nye chefen för försvarsstaben och Högkvarteret, generallöjtnant Carl-Johan Edström sade i SVT:

– Det är inte någonting som vi kan acceptera här och nu, med dagens hotbild. 

Från Ålands skärgård ner till Skåne. Godnatt för havsbaserad vindkraft. Argumentet att stoppa bottnar i att verken kan försämra tidig upptäckt av kryssningsrobotar. Påverka försvaret av Sverige, när radarsystem störs och undervattensaktivitet blir knepigare att detektera. Ja, det är tunga argument. Inser det. Försvarsmakten är expertmyndigheten här. Det är nära till Kaliningrad och det är klart att det inte är lyckat, för svensk del, om upptäcktstiden för ett eventuellt anfall blir fördröjd.

– Det är ett bistert besked att behöva ge. Men det är också rätt besked, kommenterade miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Men hur kan det vara rätt besked att stoppa planer på 13 vindkraftsparker? Varför grejar våra Natogrannar i Polen det där med radarsystemen och vindkraften? Det går att skicka folk till månen. Jag har så stor tekniktro att jag föreställer mig att ett antal smarta hjärnor hade kunnat vässa tekniken för att identifiera kryssningsrobotar och andra hot - i samexistens med vindkraftverk till havs. 

Ser på Aktuellt att de stoppade vindkraftsparkerna motsvarar 130 terawattimmar - lika mycket el som Sverige förbrukar totalt på ett år. 
– Vi är extremt förvånande, säger Lina Kinning, Svensk Vindenergi, efter stoppet. 

De båda planerade vindkraftsparkerna öster och söder om Gotland faller

Många har redan sjasat bort vindkraften från land, med ”inte här hos mig”-attityden. Gärna klimatomställning, men hos mig ska det inte blänka och snurra, typ. ”Till havs kan de stå”, sade en vindkraftkritiker jag känner. Nej de kan tydligen inte det. Inte när Försvaret drar fram sin blöta filt igen och lägger ut. Den här gången inte över Ygne och Gotland utan över Östersjön. 

Var i hundan ska vindkraften snurra om inte till havs? Så tänkte jag när jag hörde vad regeringen bestämt om 14 planerade vindkraftparker; att bara tillåta en ynka av dessa; vindkraftparken Poseidon på västkusten. 

Min barndoms Emil i Lönneberga var en gång på auktion i Backhorva och drack tre flaskor sockerdricka, när han blev ertappad och omruskad av sin far, så att sockerdrickan for upp i näsan på honom. Pappa Anton visste inte att Emil tjänat egna pengar på att vara grindpojke och tyckte det var vanvettigt att slösa pengar på ”limonad”.  
Emil blev arg: ”När jag inte har pengar kan jag inte dricka sockerdricka, när jag har pengar då får jag inte dricka sockerdricka. När i hundan ska jag köpa sockerdricka?”, föll hans ord.  
Var i hundan ska verken stå? Försvarsmakten är oss svaret skyldigt. Jag känner mig omruskad med sockerdricka i näsan. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.