Var tar pengarna till Northvolt vägen?

Det går inte bra för Northvolt. Företaget blöder, försäljningen minskar och det finns frågetecken kring bokföringen. Bättre går det för personer kopplade till bolaget.

Dystra utsikter?

Dystra utsikter?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2024-07-05 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I tisdags avslöjade tidningen Affärsvärlden att Northvolts årsredovisning saknade revisionsberättelse och att det bokförda värdet på anläggningstillgångarna därmed inte var styrkt. Det är allvarligt. Dels för att det bokförda värdet uppgår till 60 miljarder kronor med en omsättning på 1,4 miljarder, dels för att värdet hänger på att företaget blir lönsamt.

Det är det inte just nu. Förlusten för 2023 uppgick till 12,5 miljarder. Förlusterna har tidigare förklarats med att de beror på bolagets starka tillväxtstrategi. Att det helt enkelt kostar att växa. Kruxet är bara att bolaget krymper. Fjolårets försäljning minskade jämfört med året innan.

Efter artikeln har Northvolt meddelat Affärsvärlden att en revisor skrivit under en revisionsberättelse för år 2023. Affärsvärlden noterar att revisionsberättelsen består av ”intetsägande standardtext”, och inte ger specifik information om Northvolt. Frågetecknen allt det här reser är inte bra.

Än värre blir det när man inser vems pengar det till stor del handlar om. Enligt tidningen Dagens Industri kommer åtminstone 88 av de 214 miljarder kronor bolaget tagit in från offentliga medel (28/4). Huvuddelen av dessa ska som tur är inte vara från svenska skattebetalare.

Till detta kommer pengar från pensionsfonder och kreditgarantier. I december ställde den svenska Riksgälden ut kreditgarantier om 1,5 miljarder dollar, alltså runt 15 miljarder kronor. Staten gick alltså i borgen för Northvolts betalningsåtagande.

Pressmeddelandet om detta sändes ut eftermiddagen fredagen den 22 december. Tidpunkten indikerar starkt att förhoppningen var att pressmeddelandet skulle flyga under medias radar. Än värre blir det när Riksgälden ombeds lämna ifrån sig materialet i fråga.

Både underlag, ansökningar, beslut och överenskommelser är maskerade i en sådan omfattning att ingen kan bringa klarhet i affären. Kommer vi få tillbaka pengarna om Northvolt inte kan betala långivarna? Betalar Northvolt något för kreditgarantin? Vad är planen? Det enda man verkligen vet är att skattebetalarna bär risken åt Northvolt – ett företag som blöder.

Samtidigt måste pengarna ha tagit vägen någonstans. Här går det inte att inte bortse från att människor kopplade till Northvolt gjort stora vinster i sina bolag. Trots att framgångarna för företaget uteblir är det tydligen lukrativt att vara rådgivare åt bolaget. I det framgångsrika rådgivarstallet finns människor med koppling till både Moderaterna och Socialdemokraterna.

Northvolt har under hela sin tid anklagats för att berika de ursprungliga ägarna och en snäv krets runt dessa med andras pengar. Tyvärr känns anklagelserna alltmer substantiella. När Riksgälden omöjliggjort insyn och granskning måste regeringen dra i nödbromsen och säkerställa att Northvolt inte nyttjar mer skattepengar förrän vi vet att vi får tillbaka dem.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.