Yttrandefrihet är inte förhandlingsbar

Långsiktigt är det ett större hot mot Sveriges säkerhet att ge vika för påtryckningar.

Supportrar för den religiösa gruppen 'Tehreek-e-Labiak Pakistan' i en demonstration mot en kvinna som arresterats för att ha brutit mot landets blasfemilagar. Hon arresterades efter att en mobb som samlats utanför hennes hem begärde att hon skulle lynchas.

Supportrar för den religiösa gruppen 'Tehreek-e-Labiak Pakistan' i en demonstration mot en kvinna som arresterats för att ha brutit mot landets blasfemilagar. Hon arresterades efter att en mobb som samlats utanför hennes hem begärde att hon skulle lynchas.

Foto: K.M. Chaudary

Ledare2023-08-01 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att regeringen är hårt pressad av koranbränningskrisen är ingen ursäkt för att inskränka yttrandefriheten.
Sverige är onekligen i ett känsligt läge. På en pressträff förra veckan (27/7) beskrev ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) hur utländska aktörer sprider falsk information om Sverige. Ännu har inte terrorhotnivån höjts, men Säkerhetspolischef Charlotte von Essen utesluter inte att det kan ske i framtiden (28/7). Därför har myndigheten också fått ett förstärkt uppdrag att arbeta mot terrorism.
Därutöver har utrikesminister Tobias Billström (M) talat vid Islamiska konferensorgansationens, IKO, ministermöte (31/7). IKO är en mellanstatlig organisation för 57 länder med muslimsk majoritetsbefolkning och har tidigare krävt stopp för koranbränningar. Billström förklarade bland annat hur svensk yttrandefrihetslagstiftning fungerar och betonade att Polisen ger demonstrationstillstånd självständigt.
 

Det är rimliga åtgärder från regeringens sida att försöka lugna kritiker och stärka säkerheten för svenska medborgare. Däremot har även mer oroande signaler skickats, som antyder att regeringen är öppen för att försöka stoppa framtida koranbränningar.
I ett inlägg på Instagram (30/7) skrev exempelvis statsminister Ulf Kristersson (M) att regeringen har börjat ”analysera rättsläget – däribland ordningslagen – i syfte att överväga åtgärder för att stärka vår nationella säkerhet”.
Att inskränka yttrandefriheten genom ordningslagen vore ett misstag. Det är just i svåra situationer som sådana grundläggande demokratiska principer måste värnas. En lagändring skulle signalera att Sverige kan förmås att vika under tryck, vilket bara uppmuntrar framtida utpressning. Och fler krav kommer ställas.
 

I en undersökning frågade stiftelsen Doku (29/7) svenska moskéer om deras inställning till krisen. 30 av 31 tillfrågade moskéer vill inte bara förbjuda koranbränning utan alla former av hån och kränkningar mot religiös tro. Det enda som skulle blidka i längden vore alltså ett totalt hädelseförbud.
Det betyder däremot inte att regeringen inte kan göra någonting. Migrationsverket har inlett ett ärende om att dra tillbaka uppehållstillståndet för den man som har anordnat de mest uppmärksammade koranbränningarna. Han har lovat att fortsätta tills koranen förbjuds i Sverige – knappast i linje med ett värnande av yttrandefriheten. Enligt Lagen om särskild utlänningskontroll får utländska medborgare utvisas om de utgör hot mot rikets säkerhet.
Oavsett bedömningen i det specifika fallet, har migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) aviserat (Expressen Debatt 31/7) nya regler som ska göra det möjligt att utvisa fler personer som kan skada rikets säkerhet. Yttrandefriheten är inte till för att utländska medborgare ska bedriva sina interna konflikter här i Sverige.
 

Regeringen måste göra vad den kan för att värna svenska medborgares säkerhet – i det ingår att inte ge vika för påtryckningar.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.