För andra gången är det i tekniska nämnden det sker.
Att justera ett protokoll innebär inte bara att man skriver under. Det innebär ett ansvar att själv föra anteckningar så att man kan kontrollera att protokollet är rätt och riktigt formulerat av nämndens sekreterare.
Vill man göra partipolitiska markeringar i ett protokoll finns denna möjlighet genom att lägga till en egen protokollsanteckning där man själv fritt men kort kan formulera sina åsikter kring ett beslut.
Har man väl signerat och justerat ett protokoll intygar man att det är korrekt och komplett.
Den senaste rödgröna eftertanken gäller att man anser att det med anledning av ett yttrande ska stå med som en beslutspunkt att man inte beslutade att förorda att strandskyddet inom detaljplanen för Tofta strand ska hävas.
Det man rasar över är alltså själva placeringen i protokollet av detta beslut.
"Alla läser inte hela protokollet" tror Tommy Gardell i en kommentar i gårdagens GT. Tommy Gardell verkar känna andra som sig själv vilket jag tror kan vara en tveksam slutsats. För nog är det värt att särskilt notera att det var just Tommy Gardell som var utsedd att justera det aktuella protokollet.
Protokoll ska sakligt och korrekt skildra vilka beslut som tagits och på vilka grunder. Partipolitiska utspel får partierna göra på andra sätt och i andra kanaler. Numera har alla partier till och med anställda tjänsterpersoner för detta, Socialdemokraterna och Centerpartiet har varsin politisk sekreterare på heltid, övriga partier varsin på antingen 20 eller 50 procent beroende på antalet mandat i fullmäktige.
I protokollet finns Tommy Gardells yrkande tydligt noterat och att detta vann bifall.
Vad är problemet? Hittar man inga riktiga politiska konflikter att lyfta utan att man måste skapa drama kring det man är överens om?
På Gotland finns 80 mil kust och "oändligt" med stränder för både den som vill umgås och den som vill bada alldeles ensam. Trots Gotlands mångåriga historia som turistö finns få ställen som är exploaterade, de två största strandresmålen: Sudersand och Tofta är trots antalet besökande ändå tämligen sparsamt exploaterade med serviceutbud för badgästerna.
Finns det två stränder där en ökad exploatering kan tillåtas så är det vid dessa. Detta kan göras utan att man gör en parkeringsplats av stränderna. Dels genom detaljplaner som den som nu är på gång för Tofta, dels genom att lita till att aktörer som bedriver verksamhet på de aktuella ställena begriper vilka värden attraktionen bygger på.
I förslaget till detaljplan betonas att stranden fortsatt ska vara tillgänglig för alla.
I Tofta har en protestgrupp bildats för att ifrågasätta det som nu händer när stranden röjs och nya byggnader planeras. Istället för att ta reda på vad som planeras dundrar man på med att röjningen av stranden görs för att den ska bebyggas. I gårdagens GT fick entreprenörerna bemöta dessa påståenden och berätta vad som faktiskt kommer att ske.
Att vara emot all utveckling av standard och service i gotländsk besöksnäring är en småtrist gammal gotländsk tradition.