Ny styrmodell mot en förbättrad folkhälsa

Region Gotland ska jobba med mer förebyggande hälsoarbete. Vi har hört det förr, nu är det dags för verkstad.

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, har gjort sig känd för sina böcker och program om hur vår hjärna fungerar kopplat till fysisk och psykisk hälsa.

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, har gjort sig känd för sina böcker och program om hur vår hjärna fungerar kopplat till fysisk och psykisk hälsa.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Ledare2023-01-12 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Politikerna i regionen har sedan förra sommaren jobbat med en ny styrmodell för verksamheten i nämnder och bolag. Man har landat i fem prioriterade mål: 

  • Region Gotland ska ta täten för en skyndsam energi-och klimatomställning
  • planera och driva på för ett växande Gotland
  • sätta särskilt fokus på att främja hälsa och utveckla tidiga och förebyggande insatser
  • utveckla arbetsmiljön genom aktivt ledarskap och medarbetarskap,
  • stärka samverkan och planering i arbetet med beredskap

Den nya styrmodellen har den regionala utvecklingsstrategin som utgångspunkt och även om prioriteringarna kan komma att präglas av de styrande partiernas avsiktsförklaringar inför en ny mandatperiod, kan man nog utgå från att de grundläggande inriktningen är något alla partier skriver under på.

Det är också ganska självklara prioriteringar och vi känner igen formuleringarna sedan tidigare. Inte minst ambitionerna att främja folkhälsan och satsa på förebyggande insatser. Jag minns mina förhoppningar när man 2010 talade om att byta namn på vårdcentraler till hälsocentraler.

Hur gick det med det?  Det handlade ju om mer än ett namnbyte, det var ett nytt, eller snarare kompletterande, synsätt på dem som söker hjälp via primärvården.

Folkhälsan borde ha väldigt mycket större fokus, inte bara på Gotland. Hur vi mår påverkar precis allt, från individ till det övergipande samhället.

Det är också något som till allra största delen går att påverka, till skillnad från många av de sjukdomar som en sviktande folkhälsa kan leda till.

Våra kroppar är gjorda för att arbeta men i dag behöver våra kroppar inte arbeta för att överleva. Det är knappast eftersträvansvärt att återgå till de villkor som gällde när varje dag var en kamp för överlevnad men vår bekvämlighet och stillasittande leder oundvikligen till ett skriande behov av nya sätt att underhålla vår fysik och vårt psyke.

Hjärnan är programmerad för överlevnad. Inte på lång sikt utan till i morgon. Grovt förenklat. Vad detta får för konsekvenser för den moderna människan i till exempel Sverige, belyses i den nya SVT-serien, "Din hjärna" med läkaren Anders Hansen. 

Det är fascinerande insikter i hur hjärnan fungerar men också insikter om att många av oss tvingas kämpa mot miljoner år av hur hjärnan utvecklats med helt andra preferenser än de vi lever med i dag.

Hur vi ständigt söker efter mer, trots att vi har allt. Och det är starka krafter att hantera, som hjärnans dopaminsystem.

Samtidigt behöver man inte krångla till det eller förvänta sig att alla ska bli hjärnforskare. I grunden finns det väldigt enkla utgångspunkter, ät nyttigt, rör på dig, använd inte droger.

Fast enkelt? Det är en sanning med modifikation när vår instinkter ständigt söker den enkla vägen, en väg kantad av snabbmat och minimal fysisk aktivitet.  

Ett ökat fokus på dessa frågor är inte bara vällovligt, det är helt nödvändigt.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.