Varför felplacera äldre under en kort svacka?

Varför ska man göra det onödigt svårt att lämna hemmet för ett särskilt boende?

Varför göra en svår flytt besvärligare än den behöver vara?

Varför göra en svår flytt besvärligare än den behöver vara?

Foto: Hannah McKay

Ledare2020-09-17 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När jag varit med och flyttat äldre till särskilt boende, i andra kommuner, så har det inte funnits något överskott av lägenheter. Tvärtom har vi fått vänta i flera månader på att en ska bli ledig. När erbjudandet väl kommer är det efterlängtat, eftersom de som beviljas plats på särskilt boende ofta är i dåligt skick. Men samtidigt har vi inte varit beredda att acceptera vad som helst. Det är uppslitande nog att lämna hemmet, utan att behöva flytta till en avlägsen del av kommunen långt från hemtama trakter.

Nu råder ett tillfälligt överskott på Gotland, så att det finns lediga platser på särskilda boenden. Delvis beror det på ett nytt äldreboende på Visborg, men jag gissar att en än viktigare förklaring är att många avvaktat att flytta till särskilt boende i samband med den pågående pandemin.

Under detta tillfälliga överskott beslutar Regionen, i form av socialnämnden, av ekonomiska skäl om en prioriteringsordning där kommunala boenden kommer i första hand och privata vårdboenden med ramavtal kommer i sista hand. Där behöver Regionen inte betala för tomma platser.

Av detta skäl ska alltså de äldre och deras anhöriga inte kunna välja fritt bland lediga platser. De ska erbjudas plats vid ett boende som kanske inte alls är deras förstahandsalternativ och fatta det jobbiga beslutet om de ska acceptera den platsen ändå eller om de ska våga tacka nej och vänta på en placering de hellre vill ha. På ett boende där det redan finns tomma lägenheter.

Är det inte värt något att underlätta för dem under en tid som är besvärlig och känslosam nog ändå?

Socialnämndens ordförande Rolf Öström (M) anförde de ekonomiska argumenten i gårdagens GA och framhöll samtidigt att överskottet av platser är tillfälligt:

– Demografin talar för det. Gotland får alltfler äldre, och vi räknar med att det behövs 200 nya platser de närmaste tio åren.

Jag håller med honom. Allt talar för att överskottet snart försvunnit. Det innebär att prioriteringsordningen bara får verklig betydelse under en kort tid. Ska man under denna korta tid neka sina skröpligaste medborgare ett fritt val mellan de platser på särskilda boenden som är lediga? Jag tycker inte det verkar rimligt.

Jag tycker inte heller att detta agerande det borgar för en god relation med de företag som man har ramavtal med, vilket kan bli dyrt när nya avtal ska tecknas.

Rolf Öström anser att de borde ha tagit höjd för vakanser. Lita på att det kommer att göra det nästa gång.