Varför skulle Sverige vilja arrangera OS?

Själv har jag verkligen svårt att hitta ett bra svar på rubrikens fråga.

En annars ofta framgångsrik Frida Hansdotter fotograferad vid ett mindre lyckosamt tillfälle.

En annars ofta framgångsrik Frida Hansdotter fotograferad vid ett mindre lyckosamt tillfälle.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2023-02-13 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har på sistone öppnat för att idrottare från krigförande Ryssland och dess allierade Belarus ska tillåtas delta i OS. IOK:s ordförande Thomas Bach har dessutom funnit det befogat att kritisera Ukraina, offret för Rysslands aggression. Han är missnöjd med att Ukraina aktualiserat behovet av en OS-bojkott.

Det verkar ju inga varmare känslor för en organisation som redan har ett skamfilat anseende.

Samtidigt ska IOK ha uppmanat Sverige att ansöka om att arrangera vinter-OS 2030. Svenska Olympiska Kommittén (SOK) var snabb med att inleda en förstudie om en sådan ansökan och ett värdskap är möjligt.

Suck. Ska vi behöva gå igenom det här igen? Sverige har genomgått ett flertal ansökningsprocesser, men inte befunnits skickat att vara arrangör på över 100 år, sedan OS i Stockholm 1912.

Göteborg ansökte om vinter-OS 1984. Falun ville ha vinter-OS 1992. Östersund 1994. Och även 1998. Inte ens när det var tredje gång gillt för Östersund, vid ansökan om vinter-OS 2002, blev det ett ja från IOK.
Stockholm ställde sig ändå bland kandidaterna om sommar-OS 2004, men försvann tidigt i urvalsprocessen.

Så det är inte så konstigt om Sveriges IOK-veteran Gunilla Lindberg lät uppgiven i juni 2019 när ytterligare en svensk ansökan ratades:
– Jag börjar nästan ge upp om att få OS till Sverige, just nu känns det så.
 

Har Sverige inte varit berett att spela ett tillräckligt korrupt spel vid tidigare ansökningar? Det är lätt att veta men svårare att ana.

Men om IOK verkligen kommit med en uppmaning att söka, innebär inte det ett nytt läge?

Kanske. Eventuellt. Men det ger ju inte svar på frågan om en det överhuvudtaget är en god idé att ansöka om OS.

Är det rätt prioritering inför de problem Sverige står inför, att staten och skattebetarna ska ta på sig de oerhörda följderna, ekonomiska och samhälleliga, när bland annat säkerheten ska upprätthållas? Är vi beredda att ta kostnaderna för investeringarna i infrastruktur, som det bara finns ett högst tillfälligt behov av? Och vill vi verkligen göra det som tycks krävas, för att en svensk ansökan ska kunna bli framgångsrik?

NU, när jag tittar ut genom fönstret mot en grön och solbelyst gräsplätt så tycker jag ytterligare en fråga är befogad. Har vi ens snön som krävs? Eller elen som skulle krävas för snökanonerna, om snön saknas?

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.