Här i stiftet ställer Centerpartiet fortfarande upp i kyrkovalet under egen flagg. De andra kandidaterna samlas huvudsakligen inom så kallade nomineringsgrupper, som inte har partipolitiska beteckningar. Ett faktum de framhåller som ett föredöme. Kyrkan ska minsann skiljas från partipolitiken.
Det ligger det ju något i tycker jag. Och det är inte så lite ironiskt att dessa nomineringsgrupper sannerligen inte är fria från namn man känner igen från gotländsk regionpolitik. Tvärtom är de oerhört väl representerade, om än samlade under partigränsöverskridande paraplyer.
Svenska kyrkan skriver på sin egen hemsida att: "De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. De motsvarar ungefär partier i de allmänna valen."
Det är kanske inte så konstigt. Samhällsengagemanget hos dem som engagerar sig partipolitiskt kan naturligtvis också ta sig andra uttryck. Men val av denna sort brukar ju inte vara hur religiösa samfund eller andra ickepolitiska organisationer styrs.
Och vad finns det att välja på? Både nomineringsgrupperna och kandidaterna tycks verkligen ha lagt alla särskiljande opinionsbildande ambitioner åt sidan.
Man kan tycka att jag borde avhålla mig från ämnet eftersom jag inte är medlem. Men även som en oansluten utifrån betraktande åskådare finner jag kyrkopolitiken irriterande intetsägande och trivial, i allt sitt hyllande av de mest foträta dygderna och värdena. Här ryms inga verkliga konflikter eller svåra prioriteringar. Alla torgför den inkluderande medmänskliga, kulturarvsbevarande och naturligtvis gröna folkkyrkan. Ingen stör friden med frågor om varför denna myndighet för allmän godhet tidvis varit så infekterad av konflikter och illvilja. Ingen talar om Svenska kyrkan politiserats, på det sätt som bland annat fångats av Johan Sundeen i boken "68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989". Aktuella konflikter inom kyrkan, som om dess präster ska kunna fortsätta avstå från att viga par av samma kön, är det väldigt tyst om.
Om jag vore medlem av Svenska kyrkan så skulle jag ha noll aning om hur jag skulle rösta för att det skulle få någon önskvärd effekt överhuvudtaget.
Ändå är det detta medlemmarna uppmanas till av biskop Thomas Petersson, i en tidning från Svenska kyrkan som delats ut till öns hushåll.
"Genom att rösta i valet är du med och påverkar Svenska kyrkans framtid."
Hur då? De enda som skiljer ut sig är högernationalistiska Alternativ för Sverige. Och de är ju som tur är inte att alternativ för mer än ett litet fåtal.