Varför inte prata med och inte bara om?

Vi har väl fungerande system för inflytande och arbetsrätt i Sverige.

Vi har väl fungerande system för inflytande och arbetsrätt i Sverige.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2020-02-08 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De gotländska socialdemokraterna slår nya rekord i att dela ut pengar som de inte ens har sett och som de inte ens kommer att rösta ja till.

Kan alla snälla sätta sig ner i båten och ta några djupa andetag?

Kan ni tänka er in i om regionledningen skulle agera så som Socialdemokraterna nu i opposition låtsas som att de skulle göra i ledning?  

Bygga verksamhet på statsbidrag som inte ens är beslutade, inteckna varje krona som man till slut lyckas föra över till den buffert på 2 procent som ett enigt regionfullmäktige år efter beslutar ska finnas i regionens ekonomi.

Gotlands Folkblad utgör stödpatrull och påstår att regionens budget är en gissning som ingen kan eller behöver följa.  

Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

Det finns ganska tydliga formuleringar i regionens budgetbeslut och i varje kommentar till delårsrapporter som pekar mot att budgetramar kommer att överskridas: Budget ska hållas. Det är ingen gissning utan det ekonomiska utrymme som politikerna bestämt ska användas för respektive verksamhet.

Det är inte det enda häpnadsväckande som sprids från Socialdemokraterna och Gotlands Folkblad. I går skrev jag om skrämselpropagandan kring upphandlingen av äldreboenden. När kommentarerna nu flödar efter torsdagens beslut i socialnämnden hoppas jag att någon politiker eller tjänsteperson går in och besvarar och bemöter alla frågor som ställs. Inte för att tysta kritik utan för att stilla onödig oro och bemöta rena felaktigheter.

Eftersom de flesta som är anställda är med i facket är det också anmärkningsvärt hur dålig grundkunskapen är kring hur kollektivavtal fungerar.  

Det spekuleras fritt om det ens kommer att finnas sådana om nån privat tar över.  

Alla företag som är anslutna till Vårdföretagarna har kollektivavtal. Man kan även ställa krav i en upphandling att regionens regler och policyer ska gälla.  

Skulle det av nån anledning inte finnas kollektivavtal kan de anställda kräva att deras fack begär förhandling för att få kollektivavtal.  

Vi har väl fungerande system för inflytande och arbetsrätt i Sverige. Anställda kan inte påverka allt men grundläggande villkor som kollektivavtal finns ingen större konflikt om.  

Varför Socialdemokraterna så enträget vill ge sken av facket inte har något att säga till om är obegripligt.

Det som hittills helt saknats i rapporteringen är besök och intervjuer med dem som redan jobbar, eller bor, på privata äldreboenden.  

Vad säger Kommunal som företräder även anställda i privata företag om kritiken och farhågorna? Vad säger de anställda och boende på till exempel Sudergården och Katthammarsviks äldreboende?

Istället för att prata om dem skulle man kunna välja att prata med dem. Bara ett tips.