Alla partier säger ja utom regeringspartierna S och MP samt SD. Det stod klart när näringsutskottet i förra veckan röstade om saken.
Med tanke på den gemensamma och tydliga front Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S) drivit i riksdagen framstår inställningen från Socialdemokraterna som något märklig.
Gotlänningarna har nog ändå rätt att få veta varför man ändrat sig från de tidigare positiva tongångarna i frågan. Senast från energiminister Ygeman som uppvaktades under Almedalsveckan förra året och som snart kommer hit enkom för att diskutera just detta. Så dags då kan man tycka.
I slutet av förra året bjöd regionen, länsstyrelsen och Gotlands regemente tillsammans in Ygeman för att diskutera en hållbar energiförsörjning för Gotland där en tredje elkabel är en förutsättning. För nån vecka sedan stod det klart att han tackat ja.
Man får ju hoppas att han har några bra besked med sig som kompenserar hans partis svala engagemang för den tredje kabel som ett enat Gotland står bakom.
Lars Thomsson (C) nämner i en artikel i dagens GT att det talats om att anlägga en elkabel till Baltikum via Gotland. Det vore ju onekligen en intressant ide, dock sannolikt mångdubbelt dyrare men då är å andra sidan fler länder med och betalar.
Miljöpartiets motstånd är kanske ännu svårare att förstå. Kabeln är viktig för inte minst elektrifieringen av Cementa samt för att gotländsk vindkraft ska kunna bli en större del av Sveriges omställning. Här ligger en konspiratorisk fråga begraven men det är bäst att avvakta debatten för att höra Miljöpartiets argument.
Jag hoppas att Lars Thomsson sätter press på S och MP att förklara sin inställning.
* * *
3 av 10 kvinnor på Gotland mellan 23 och 70 år uteblir från de cellprovkontroller som erbjuds utan kostnad visar en undersökning från Socialstyrelsen. Screeningen innebär att många fall av livmoderhalscancer upptäcks i god tid och kan behandlas med goda resultat.
Om det är samma kvinnor som regelmässigt uteblir är det så klart ett större problem än om det är olika kvinnor som uteblir. Alltså att alla inte går vart tredje år men inte helt struntar i kontrollerna.
Varför man avböjer en kostnadsfri undersökning som kan upptäcka en sjukdom som kan bli allvarlig om man inte behandlar den, är en gåta. Finns praktiska hinder i form av att man inte kan ta sig dit? Har man fördomar eller rädsla för själva ingreppet? Här behövs uppföljning och informationskampanjer!
FÖRTYDLIGANDE
I går blev det rörigt med avsändarna i replikskiftet mellan Wera Svensson och Dana Pourkomeylian.
Repliken från Wera Svensson skulle ha rubriken "Vem vill till Rumänien eller Ungern?".
Denna replik bemöttes i ett "Svar direkt" av Dana Pourkomeylian under rubriken: "Asylsökande får inte välja land".