Till årsskiftet är det fjorton år sedan jag flyttade från Solna till Gotland. Det är en lång tid men jag minns fortfarande att jag fick något av en skattechock när jag flyttade från en kommun med en av Sveriges lägsta skattesatser till en högskattekommun. Så det är inte svårt att förstå om det finns några som undviker att skriva på Gotland även om de enligt regelverket borde göra det. Men hur många är det?
Eftersom det är många som äger bostäder på Gotland utan att vara skrivna här, så är vi fler på ön än de cirka 60 000 som är skrivna här. Dessutom får ju ön många tillfälliga besökare. Men det innebär ju inte att någon fuskar. Hur utbrett är fusket? Hur många som inte är skrivna på Gotland har ändå sin huvudsakliga dygnsvila här?
Jag är inte alls säker på att fuskarna är så många som många tycks föreställa sig. Ta en promenad genom innerstaden, där många av fastigheterna ägs av fastlandsskrivna, under en mörk vinterkväll. I hur många fönster lyser det? Hur många svarta fönsterrutor skvallrar om att ingen är hemma? Eller är de kanske hemma, men hemma är någon annanstans? Innerstaden ter sig bara alltför övergiven under stora delar av året.
Om du tillbringar vinterhalvåret i sommarstugeområdet i Tofta så känner du dig antagligen inte omgiven av ett levande samhälle fyllt av åretruntboende gotlänningar.
Jag tror att det är fruktlöst att jaga folk som är skrivna på fastlandet men borde vara skrivna på Gotland. Dels för att det kan vara svårt att leda i bevis i ett betydande antal fall och dels för att jag tror att andelen fuskare inte är så stor som vi gärna föreställer oss.
Leta gärna, för all del. Lagar och regler ska ju följas. Men ha inga överdrivna förväntningar på resultatet.
Om man upplever att mellankommunala ersättningar, kommunal skatteutjämning och fastighetsavgifter med mera inte kompenserar Gotland för de merkostnader som icke mantalsskrivna orsakar Regionen så är det nog större chans till framgång om man argumenterar för förändringar i dessa regelverk och avgifter. Det är lättare än att försöka sålla fram fuskarna bland en stor mängd deltidsgotlänningar som har helt legitima skäl att vara skrivna på fastlandet.
En tredje väg är förstås att försöka minska eller rent av avlägsna motiven för att vara skriven någon annanstans än Gotland. Vilket i klartext innebär att se till att få ner den kommunala skattenivån. Ett första mål kunde vara att försöka kvala in bland de 145 kommuner som befinner sig på rätt halva av den kommunala skattetabellen.