I vintras polisanmälde en skola i Skåne att en av eleverna våldtagit en annan elev. Nu tvingar skolan offret att gå i samma klass som förövaren, annars hotar man med Socialtjänsten.
I februari fick mamman till en elvaårig pojke samtal från skolan som ville att hon skulle komma. Under mötet informerade skolan om att hennes son dagen innan blivit våldtagen av en annan elev.
Mamman berättar att skolan förklarat dröjsmålet med att rektorn inte var tillgänglig samma dag som övergreppet skedde och att man ville vänta in dennes order. Detta trots att man från skolans sida uppger för Aftonbladet att man har ”rutiner”.
Tre dagar efter övergreppet polisanmälde skolan händelsen. Eftersom förövaren var under femton år lämnades ärendet över till Socialtjänsten. Förövaren stängdes också av från skolan. Enligt mamman skulle skolan meddela henne om eller när han skulle komma tillbaka.
”Men två veckor senare kom min pojke hem från skolan. Han var upprörd och rädd. Mamma, du lovade mig att den andra pojken inte skulle vara i skolan, men det var han i dag, sa han till mig”, berättar mamman för Aftonbladet.
Skolan har alltså inte flyttat den anmälde, utan tvingar i stället med hot om anmälan till Socialtjänsten offret att gå i samma klass som förövaren.
Enligt Mikael Hellstadius, adjunkt vid Stockholms universitet, är detta inte första gången en skola tvingar elever som utsatts för sexualbrott att gå i samma klass som sin förövare. Han berättar för Aftonbladet att det kan vara så att skolor är så rädda att göra fel när det gäller misstänkta förövare att de låter det gå för långt åt andra hållet. Man är alltså mer villig att förstöra skolgången för offret än att fatta obekväma beslut om förövaren.
Detta är ytterligare en anledning till att regeringen skyndsamt bör återinföra tjänstemannaansvaret i enlighet med Tidöavtalet.
Återinfört tjänstemannaansvar hade inte bara minskat risken för myndighetsaktivism och felaktiga beslut. Det hade också inneburit att den som försummade sina åtaganden kunde prövas för tjänstefel. Det är en angelägen förändring. För det allmänna är till för människorna men har också väldigt mycket makt över våra liv. Då måste det gå rätt till och de som företräder det allmänna måste ta ansvar för det jobb de utför. Oavsett om det handlar om felaktigt agerande eller underlåtenhet att agera.