Jag hade under förra veckan anledning att bekanta mig med kollektivtrafiken i Italiens huvudstad Rom. När det gällde att betala för sig i tunnelbanan har jag aldrig stött på något enklare. Det var bara att hålla betalkortet mot en läsare vid spärren så blev man insläppt.
Taxan var inte heller svårbegriplig. En euro och 50 cent enhetstaxa.
Det är svårare att förstå varför kursen för euron är över elva kronor. Man taxan blir fortfarande bara omkring 17 kronor.
På väg mot Rom behövde jag använda den mer välbekanta kollektivtrafiken i Stockholm. Här är det också lätt för en besökare att förstå vad det kostar. 42 kronor enhetstaxa. En aning trassligare är det dock att behöva hålla på med en app, eventuellt efter att ha laddat ner den om det är första gången.
Men på Gotland, där kollektivtrafiken av naturliga skäl är mindre omfattande än i Rom och Stockholm, så anser sig Regionen fortfarande nödd att hålla sig med två zoner i kollektivtrafiken. Detta i ett beslut om ny taxa som klubbades i regionstyrelsen i tisdags. Detta trots att ett uttryckligt syfte med den nya taxan är att göra det enklare för resenärerna. Nu ska allt inom en cirkel med en radie på kring 8 kilometer, med centrum vid Visby busstation, utgöra zon A. Övriga Gotland är zon B.
Region Gotland har stora förhoppningar om att få gotlänningarna att åka mer kollektivt. Förutom marginella förändringar, som av taxesystemet, så verkar det främsta verktyget för att åstadkomma förändring vara övertalning. Det är som om de tror att det främsta skälet till att gotlänningar inte åker kollektivt på grund av att de är korkade och/eller irrationella. Bara de får verkligheten förklarade för sig så...
Hur vore om man slutar att förvånas över att gotlänningarna inte åker kollektivt och istället antar att de har goda skäl att, i dagens läge, välja andra sätt att transportera sig. Då hamnar fokus åtminstone på vilka förändringar man skulle behöva göra, så att man kan sluta beklaga sig över gotlänningarnas attityd. Öborna är för övrigt inte alls negativa till att åka kollektivt, tvärtom.
Jag undrar om inte Region Gotlands överdrivna förhoppningar och felaktiga föreställningar gör att kollektivtrafiken och de resurser som satsas på den används fel. Man fortsätter bedriva trafik som skulle kunna beskrivas som nästintill passagerarlös, i hopp om att de av något magiskt skäl ska fyllas, medan tätare trafik på andra linjer som skulle kunna locka ännu passagerare förblir orealiserad.