Borgarna har lagt Romapaketet i malpåse

I april vann regionfullmäktiges beslut angående Romapaketet laga kraft då den inkomna överklagan avslagits i Förvaltningsrätten.

Ett öppnande av någon form av bad i Roma har fördröjts med närmare fem månader.

Ett öppnande av någon form av bad i Roma har fördröjts med närmare fem månader.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2021-09-08 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har nu gått nästan fem månader sedan regionfullmäktiges beslut att sälja de tre fastigheter i det så kallade Romapaketet vann laga kraft, trots det har absolut ingenting hänt. Visserligen är ett möte inbokat på torsdag, men vad det kommer att utmynna i vet ingen. Det viktiga avtal som ska skrivas med den vinnande anbudsgivaren lyser med sin frånvaro och entreprenören suckar uppgivet i en artikel i GT. ”Jag tycker själv att det tagit för lång tid från april, att vi har första mötet nu.” Nu är tidsplanen osäker och ett öppnande av någon form av bad i Roma ännu mer avlägset.

Man skulle kunna tro att Centerpartiets mest profilerade vallöfte borde prioriteras högt, men så verkar det inte vara. De borgerliga partierna med Centern i spetsen verkar inte heller vara intresserade av att förbättra företagsklimatet på ön.

Det är inte utan att man undrar vad som hänt. Trots att beslutet skyndades på och tvingades igenom med stor möda och stort besvär, har regionens senfärdighet kostat den lokala entreprenören mycket dyrbar tid. Nu har det snart gått ett helt år sen beslutet utan att entreprenören fått möjlighet att genomföra köpet. Och det är ett ansvar som helt och hållet faller på den styrande alliansminoriteten. Först ställer de till det genom att trycka igenom ett beslut som verkligen kunde ifrågasättas. Därefter gör man precis ingenting i nästan fem månader trots att beslutet har vunnit laga kraft. 

Utformningen av paketet sågs av många som ett gränsfall till stödjande av enskild verksamhet och med ett vettigt underlag i överklagan hade utfallet mycket möjligt kunnat bli ett annat. I Finland har ett ärende fällts utifrån EU:s regelverk då den upphandling som gjordes hade tillrättalagds på ett sätt som innebar att enbart ett anbud kom in. När det gäller Romapaketet var det fler intressenter på två av fastigheterna, medan det bara fanns en som var intresserad av det stängda badhuset. Att då lägga in badhuset i ett paket med de två mer attraktiva fastigheterna kan i mina ögon ses som ett sätt att utesluta de som inte ville köpa badhuset.

Beslutet togs dessutom, på grund av teknikstrul, med mindre än hälften av fullmäktiges ledamöter närvarande vilket inte är förenligt med kommunallagen.

Men den juridiska processen är avklarad sen i april och nu är frågan vad som händer framöver. 

Hela historien är ett typiskt exempel på de problem som är inbyggda i Centerpartiet. Inget får läggas ner på landsbygden, oavsett om det rör sig om skolor eller badhus, men de vill inte tillföra de medel som behövs. Så jag förstår verkligen varför man hittade på Romapaketet då det ytligt sätt ser ut som en lösning. 

Men varför alliansen valde att lägga Romapaketet i malpåse i nästan fem månader det övergår mitt förstånd. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.