Varning för farliga Fido, med nos för zoonos

Den tärande ensamheten som brett ut sig under pandemin har för många hanterats genom att införskaffa en ny fyrbent vän.

Vaccineras mot rabies.

Vaccineras mot rabies.

Foto: Wally Santana/TT

Ledare2020-11-16 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efterfrågan på valpar hos svenska hunduppfödare har skjutit i höjden och de har haft svårt att öka utbudet i samma takt. Trots allt tar det minst fyra månader att ”producera och leverera” en liten pälskling.

Desperationen efter de små vännerna har fått både den legala men också illegala handeln med hundar att bli en lönsam bransch. Många är historierna om valpfabriker runt om i världen där djuren lever under ytterst ogynnsamma förhållanden, för att sedan skeppas i stora lass till marknader där de kan säljas för stora belopp.

Den nationella Samverkansgruppen för hundvälfärd, där Svenska Kennelklubben (SKK), Jordbruksverket och länsstyrelserna är representerade uppmanar hundköpare att vara mycket noggranna i efterforskningen i hundens bakgrund innan köpet genomförs. Några av tipsen handlar om att träffa uppfödaren i dess hem, aldrig acceptera en mellanhand och kolla upp om uppfödaren är ansluten till SKK.

I vissa fall är just hundens sorgliga bakgrund själva poängen med införskaffandet, att adoptera en gatuhund har även det blivit alltmer populärt. Tanken är att rädda en liten stackare som fått en tuff start i livet på gatan. Kanske har man själv bekantat sig med hunden på en utlandsresa eller fått information om den via någon förmedlare. Syftet är behjärtansvärt. Men i fallet med gatuhundar tar man som importör stora och allvarliga risker.

I Norge gjordes år 2012 en undersökning bland 80 importerade gatuhundar från Östeuropa. Det visade sig att enbart 30-talet av dem hade fullgoda nivåer av antikroppar mot rabies. Liknande fynd gjordes av det svenska Jordbruksverket när de gjorde stickprov på ett antal importerade hundar i somras. Sjukdomen är inget att leka med. 60 000 människor dör fortfarande årligen av rabies runt om i världen. Norge har sedan 2018 infört ett totalförbud mot kommersiell import av gatuhundar, just på grund av de stora riskerna de medför. Sverige borde följa efter.

Även om man lyckats få tillstånden och rabies-vaccinering i ordning så är det omöjligt att vaccinera hunden mot sjukdomar som ännu inte är upptäckta. Att omedvetet importera smittsamma farsoter kan få förödande konsekvenser. När virus får spridning bland sällskapsdjur dröjer det ofta inte länge förrän både vilda djur och boskap faller offer och kan komma att påkalla massavlivning.

Sorgliga rapporter har också nått oss i dagarna från grannlandet i syd, där man nu tvingas avliva minkar på grund av att en corona-mutation har börjat spridas. En åtgärd som inte heller är osannolikt i Sverige om samma eller någon annan allvarlig zoonos – alltså smitta som kan föras mellan djur och människa – skulle börja spridas här.

Det må vara svårt att rida ut denna pandemi i ensamhet, men att åtgärda det med riskabla hundaffärer kan göra långt mer skada än nytta i det långa loppet. Så håll i och håll ut, för din egen och Fidos skull.