Den 1 november höjs försörjningskravet för den som söker arbetstillstånd i Sverige. Alla måste nu ha en lön som uppgår till minst 80 procent av aktuell medianlön, en summa som för närvarande är 27 360 kronor.
Syftet är att motverka att utländsk arbetskraft utnyttjas till oskäligt låga löner, samt att den svenska välfärden inte ska belastas av invånare som inte kan försörja sig på sin lön på grund av det.
Det är fullt legitima skäl som de flesta kan skriva under på.
Det som är fullständigt obegripligt är nivån på i dagsläget 27 360 kronor. Vilken verklighet lever beslutsfattarna i när de sätter denna gräns för en "skälig levnadsstandard"? Hur kan ett beslut som detta passera utan större protester än de som hörts?
Medianlönen i Sverige är 34 200 kronor. Medianlön är den mittersta lönen i en grupp löner, det är alltså lika många som har lägre lön som de som har högre lön än denna. Ser man på medianlönerna uppdelat på olika delar av landet är skillnaden stor, liksom skillnaden mellan olika yrken.
Högre chefer inom bank, finans och försäkring har den högsta medianlönen av alla yrken, medan de lägsta medianlönerna återfinns hos bland annat bärplockare, en vanlig arbetsgrupp för arbetskraftsinvandring. Det beror inte på att arbetsgivarna vill utnyttja billig arbetskraft utan för att det inte finns arbetskraft att få tag på inom landet.
2021 var genomsnittslönen på Gotland 26 917 kronor i månaden.
Det är skillnad på medelinkomst och medianlön men det ger ändå en bild av läget. Den arbetskraftsinvandrade personalen som kommer hit för att plocka bär skulle alltså ha högre lön än genomsnittsgotlänningen.
Det är inte heller som att det i dag är helt fritt för arbetsgivare att sätta hur låga löner de vill, det har sedan många år funnits krav på att villkoren inte får vara sämre än svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Något som måste intygas i avtalen av de aktuella fackförbunden.
De som fuskar med detta i dag kommer att fuska lika mycket med de nya reglerna. Det enda som uppnås är att färre kan jobba lagligt i Sverige och att många arbetsgivare därmed får svårare att rekrytera.
Ett annat alternativ är så klart att de som kommer för att arbeta i den svenska välfärden, där det finns alternativ, flyttar till kommuner där det aktuella löneläget ligger i nivå med statens krav, läs: städer och andra tätorter.
En annan slutsats att dra är att regeringen och SD borde sätta in åtgärder för alla infödda svenskar som inte uppnår den skäliga levnadsstandard som en månadslön på 27 360 kronor enligt dem innebär.
För om dessa också ska utvisas blir det lite krångligt.