När SOM-institutets på Göteborgs Universitet presenterade sin årliga undersökning i våras hade de även undersökt frågan om det fanns ett högerkonservativt block i riksdagen. Bland annat hade SOM i undersökningen ställt frågan hur de tillfrågade ansåg förhålla sig till ett antal politiska ideologier. Ansåg man sig vara helt, delvis, inte särskilt eller inte alls socialist, liberal, konservativ, feminist eller nationalist. När SOM sen bantade ner detta till partierna som de tillfrågade också ansåg sig tillhöra eller sympatisera med fick vi en intressant läsning. Av Moderaternas anhängare ansåg sig 21 procent vara helt och fullt liberaler.
I SCB:s stora partisympatiundersökning som presenterades nyligen hade man även ställt frågan om vilket parti som var andrahandsvalet. Bland M-väljarna ansåg 16,1 procent att Liberalerna var nummer två och 10,7 procent hade Centerpartiet som andrahandsval. (Siffrorna för KD 30,4 o SD 19,7)
Frågan man nu kan ställa sig är hur dessa 20-25 procent av moderata väljare kommer att agera nu när Kristersson annonserat ett samarbete med Sverigedemokraterna. Om vi utgår från att de flesta är missnöjda och leker lite med siffrorna från det senaste valet och den siffra som SOM-institutet fick fram och nu blir det intressanta. Då skulle 21 procent lämna M efter partiets handslaget med SD. M riskerar då att gå mot sitt sämsta valresultat sedan 1973. Det skulle till och med bli sämre än deras katastrofval 2002 då Bo Lundgren bara fick ihop 15.25 procent.
Moderaterna slåss nu för sin existens och gör väl rent taktikmässigt rätt då de lämnar liberalismen och klär på sig en betydligt mer högerpopulistiskt och konservativ skrud. De sympatisörer som enligt SCB har KD eller SD som andrahandsval är ju betydligt fler (50 procent) än de 27 procent som har de två mer liberala borgerliga alternativen som sina andrahandsval. Om de inte tar högerklivet riskerar de istället att tappa betydligt fler väljare till KD och SD, än de nu riskerar att tappa till L och C.
Nu är det högersteg som M tagit ingen överraskning. Redan när Anna Kinberg Batra annonserade att hon inte ville exkludera något parti såg vi åt vilket håll partiets nya kompass pekade. Kristerssons tveksamma och tvetydiga svar under valrörelsen om eventuellt samarbete med SD efter valet såg många också som ett tecken på en högersväng. Något som nu visar sig vara en helt riktig iakttagelse. Men det tydligaste tecknet på vart Moderaterna var på väg fick vi när den tidigare politiska redaktören på GP, Alice Teodorescu Måwe, fick en framträdande roll i skapandet av partiets nya politik. Under hennes ledning förvandlades GP:s ledarsida från liberal till högerpopulistisk. Nu gör hon samma sak med M.
Det som nu blir intressant att se är om de liberala M-väljarna stanna kvar eller om de väljer att fly till L eller C.