Hur har Region Gotland valt att organisera HR-arbetet?

Region Gotland har en stor HR avdelning som också har ett stort ansvar, men hur fungerar HR-arbetet egentligen?

Region Gotlands HR-organisation är rätt luddig och behöver ses över, enligt ledarskribenten.

Region Gotlands HR-organisation är rätt luddig och behöver ses över, enligt ledarskribenten.

Foto: Elisabet Andersson

Ledare2024-11-13 08:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vad en personalavdelning på en arbetsplats sysslar med känner nog de flesta av ledarsidans äldre läsare till, medan de yngre nog har bättre koll på vad en HR-avdelning gör. Jag har fått lära mig att en HR-avdelning är samma sak som en personalavdelning men med ett klatschigare och utländskt namn. HR står för Human Resources, mänskliga resurser på svensk, och skulle ge de gamla personalavdelningarna en bättre människosyn. Hur nu den förändringen görs genom att arbetsgivaren byter namn på en avdelning. 

Vi kan nog vara överens om att personalavdelningar eller HR-avdelningar finns till för att stödja arbetsgivaren i personalärenden. Allt från rekrytering till avskedanden och däremellan är utvecklingen av de anställda och deras kompetens av särskild vikt. 

Jag har alltid ansett att just HR-avdelningen är en av de absolut viktigaste funktionerna hos en arbetsgivare. Med en väl fungerande HR-avdelning får vi ett bra arbetsklimat vilket i sin tur gör det lättare rekrytera rätt personal och en positiv spiral är i gång.

Region Gotlands HR-avdelning "ansvarar för personalpolitik, kompetensförsörjning och arbetsgivarvarumärke". I deras arbete ingår dessutom bland annat uppgifterna att ansvara för arbetsmiljö och de anställdas hälsa samt facklig samverkan. Allt enligt regionens egen hemsida, varifrån citatet i första meningen är hämtad.

Utifrån det som nu beskrivs inifrån öns äldreomsorg kan man väl i alla fall konstatera att HR-avdelningen har en hel del utmaning utifrån sitt ansvar.

För varken personalpolitiken, kompetensförsörjningen eller arbetet med arbetsgivarvarumärket går ju så där bra just nu. Det är väl snarare tvärtom, utifrån de vittnesuppgifter som framställs i media. Och varken arbetsmiljön eller de anställdas hälsa är på den nivån som man skulle vilja ha den. Från fackförbunden påpekas problem med samverkan som i alla fall inte uppfyller fackens krav.

Det här är vittnesuppgifter som varken socialförvaltningen eller ansvarig politiker förnekar. De lovar i stället att ta tag i de problem som finns. 

Men från HR är det tyst, trots att det som händer ligger på deras lott. Eller?

Förutom den stora HR-organisationen som ska stötta verksamheterna har samtliga förvaltningar en egen lite HR-avdelning som är underställd förvaltningsledningen. Det finns med andra ord ett flertal små HR-avdelningar som inte lyder under regionens HR-avdelning, men som jobbar med HR-frågor.

Förutom HR-funktionerna har ju den "vanliga" organisationen naturligtvis ett stort ansvar. Allt från enhetscheferna via förvaltningsledningen, till regionledningen som har det övergripande ansvaret för all verksamhet inom regionen.

Så vem är det som ”ansvarar för personalpolitik, kompetensförsörjning och arbetsgivarvarumärke” i realiteten när det finns så många kockar i den här soppan?

Det jag ser är en verksamhet som är organiserad på ett sätt där det är svårt att nysta ut vem som egentligen har ansvar för vad.

På måndag 18/11 kommer regionfullmäktige att ta beslut om regionens budget för 2025. I det beslutet ingår även ett antal uppdrag till regiondirektören. Ett av alla uppdrag som politikerna vill ta beslut om gäller bland annat att utreda HR-organisationen. 

Så frågan jag ställde i rubriken ”hur är Region Gotlands arbete med HR organiserat” är en viktig fråga som fler ställt sig. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.