Vem förlorar egentligen på Januariavtalet?

Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) har utpekats som Januariavtalets vinnare. Frågan är vem som är avtalets verkliga vinnare.

Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) har utpekats som Januariavtalets vinnare. Frågan är vem som är avtalets verkliga vinnare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2019-10-12 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I samband med det utdragna regeringsbildandet 2016 blev diskussionen om den forna Alliansens vara eller icke vara en följetong. Sprickan mellan de forna regeringspartierna såg ut att öka dag för dag och när Januariavtalet, JA, undertecknades utropades Alliansens död. Stefan Löfven (S) utsågs till vinnare och det beskrevs att hans mål att splittra Alliansen då var uppfyllt.

Men är det Alliansens död vi sett? Är verkligen splittringen mellan de forna borgerliga vännerna så total? Eller är det Socialdemokraterna, S, som blivit lurat in i ett samarbete som slutligen tar död på partiet och därmed öppnar upp för en ny borgerlig era?

Hittills har Centerpartiet, C, utsetts till JA:s sakpolitiska vinnare. De tunga frågorna som C fick igenom var förändrad arbetsrätt, marknadshyror, som visserligen begränsades till nyproduktion, och privatisering av stora delar av arbetsförmedlingen. De frågorna tillsammans med Liberalernas krav på avskaffande av värnskatten går stick i stäv med den politik som S vill driva, vilket lett till hård kritik mot partiet. Inte minst från de egna leden.

Socialdemokratin står nu inför en enorm pedagogisk uppgift. Hur ska man kunna förklara regeringens politik samtidigt som man informerar om den politik S skulle ha fört om de haft egen majoritet? Om S misslyckas med detta är risken stor att regeringsmakten går förlorad för en lång tid framåt. Vi har sett liknande utvecklingar i andra länder i Europa, där socialdemokratiskt ledda koalitionsregeringar i det närmaste blivit slutet för det socialdemokratiska partiet. Det är nu som partiorganisationen sätts på prov, på riktigt.

Risken med JA är att det blir socialdemokraternas fall och att det slutligen blir den forna Alliansen som får skratta sist. Det som talar emot den utvecklingen är de borgerliga partiernas syn på Sverigedemokraterna, SD. Moderaterna och Kristdemokraterna har tydligt visat att de inte har något emot att bilda en regering som bygger på stöd från SD. Jag upplever nu att även Liberalerna är på väg dit. Något som öppnar upp en för en M-KD-L regering med stöd av SD. En konstellation som, utifrån de senaste väljarundersökningarna, skulle få en majoritet i riksdagen om det var val i dag.

Så frågan är om inte de partier som kommer att förlora mest på JA är de som utnämnts till vinnare. C som anses fått igenom sin politik och S som fått behålla regeringsmakten. Eller om vinnarna blir SD och deras politik. Det parti och den politik som Januariavtalet skulle se till att hålla borta från inflytande.