Vem kan vilja göra ölivet besvärligare?

Det har sina sidor att bo på en ö. Sidorna behöver inte bli avigare

Indisk fakir med huvudet begravt i sanden.

Indisk fakir med huvudet begravt i sanden.

Foto: PRESSENS BILD

Ledare2021-12-11 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alla landsändar har väl sina kors att bära. Den som bor i Kiruna får i dag lördag för första gången i vinter uppleva att solen inte går upp. Alls. Stockholmare har trängseln och bostadspriser som skenar värre än här. Ja, förutom jämfört med Visbys innerstad då kanske.

På Gotland kan vi få problem när vi av någon anledning måste eller vill tillfälligt lämna ön. Och ibland blir det knöligare än vanligt.

Själv ska jag deltaga i en styrelsekonferens som börjar på tisdag vid 12-tiden och slutar sent på kvällen. I Kalmar.

Att flyga visade sig efter en kontroll opraktiskt. Jag skulle i så fall inte landa förrän vid 14-tiden och anlända flera timmar för sent.

Det jag upplevde som smidigaste lösningen var en färja till Oskarshamn redan på måndag eftermiddag. Med bil. Incheckning för en extra natt på hotell vid typ 21-tiden. En natt till på hotell. Och sedan, efter en lång onsdag då jag på något sätt får sysselsätta mig, en kvällsfärja till Gotland som anländer till Visby natten till torsdag.

Så för ett evenemang som en sydsvensk fastlänning skulle kunnat klara utan att sova någon annanstans än sin egen säng fick jag vika två hotellnätter och två och ett tredjedels dygn.

Men det skulle bli värre. I torsdags kom ett sms från Destination Gotland. Min avgång på måndag har ställts in "på grund av förlängd varvsvistelse". Jag blir tvungen att boka in mig på en färja som går vid ettiden natten till tisdag. Sedan får jag försöka att på ett trafiksäkert sätt köra till Kalmar för incheckning vid typ femtiden i svinottan. Jag fruktar att jag kommer att vara ett vrak under tisdagens möten. En långsam nattfärja med en brits att sova på och en ankomsttid vid ett anständigt klockslag hade faktiskt varit ett betydligt bättre – och trafiksäkrare – alternativ.

Skepp måste ligga på varv ibland. Men trafiken på den södra linjen är otillfredsställande även i vanliga fall under lågsäsong och fakirtrafiken som bedrivs när en färja är på varv är vidrig för en resenär. Men säkert en praktisk lösning för Destinationen.

Trafikverket har föreslagit att framtidens färjetrafik ska bli bedrivas med större färjor och ännu glesare avgångar. Verkets förslag innebär också längre överfartstider och högre priser för resenärerna. Allt för att begränsa statens kostnader.

Andra skulle gärna se att även flygtrafiken mellan Gotland och fastlandet kunde bli mindre omfattande.

Gotlands förbindelser med omvärlden är redan en flaskhals för öns utveckling. Vi skulle snarast behöva ökad turtäthet och pluralism för våra resor till och från fastlandet. Stora steg i fel riktning vore förödande.