Vem saknar tiden när staten styrde när vi kunde köpa Alvedon?

När somliga vill beskriva avregleringarna av Posten och Apoteket som misslyckade "privatiseringar" undrar jag lite över hur de tänker.

I dag kan du göra dina postärenden i stort sett när du vill. Var det verkligen bättre förr?

I dag kan du göra dina postärenden i stort sett när du vill. Var det verkligen bättre förr?

Foto: Hasse Holmberg / TT

Ledare2024-04-12 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Innan avregleringen hade båda etablissemangen öppet kontorstider (vardagar) och stängt största delen av helgen och alla röda dagar. De fanns också på ett (1) ställe i din närhet, hur nära denna närhet var beror så klart på var du bodde. 

I dag kan du göra dina postärenden från i stort sett varenda livsmedelsbutik eller bensinmack med öppettider alla dagar och till sent på kvällen. Du kan köpa Alvedon när barnen blir sjuka efter klockan 18 utan att behöva vänta tills Apoteket öppnar nästa morgon. Även det i mataffären. 

Att apoteken numera säljer mer än läkemedel är ett stort irritationsmoment för somliga men precis som att du inte är intresserad av alla varor som finns till salu i mat- eller klädbutiken är det bara att passera dessa. Krämer och halkskydd är ett komplement och ersätter inte utbudet av mediciner.

Tillgången på läkemedel beror på läkemedelsföretagens förmåga att få fram sina produkter och har inget samband med vem som driver apoteket.

När Konkurrensverket granskade konsekvenserna av avregleringen kunde de konstatera att antalet apotek i Sverige har ökat med över 50 procent, samtidigt har de blivit mindre, fått färre anställda och håller öppet längre, jämfört med när monopolet avskaffades 2009. Det visar rapporten ”Apoteksmarknaden ur ett konkurrensperspektiv” som Konkurrensverket beställt av Göteborgs universitet.

Sedan rapporten släpptes förra året har nätapotekens försäljning ökat kraftigt. De apotek som endast har fysiska butiker har kompletterat sitt utbud med tjänster som blodtrycksmätning och enklare hälsoundersökningar.

Fler apotek har etablerats i tätort än på landsbygderna, något som följer all annan service, både statlig och privat, det finns mindre utbud utanför tätort. Å andra sidan kan man alltså få sina läkemedel hemkörda med... just det, posten.

Det finns det som fungerar sämre med avregleringen där statens övergripande ansvar för tillgång och kvalitet har minskat eller helt försvunnit. Järnvägsnätet är kanske det tydligaste exemplet.

Bostadsmarknaden är däremot ett synnerligen dåligt område att lyfta då denna i stora delar står helt utanför marknadskrafterna, något som många menar är det största problemet.

Gotlands Folkblad lyfte bland annat dessa frågor i onsdagens ledare som utgångspunkt för allt som Socialdemokraterna tänker fokusera på efter att ha förankrat sina politiska prioriteringar i partiet. 

Det är positivt att Socialdemokraterna letar rätt på sina rötter och inte bara anpassar sig efter andra partiers politik för att kunna behålla makten. De flesta av dessa år med "marknadsliberala experiment" har trots allt landet letts av en S-regering.

Sedan 1990 har 7 av 11 regeringar letts av en socialdemokratisk statsminister, eller om man vill 22 av 34 år.

ALLNAKKU

Fredag 12 april. Käutstain'ns dag. En käutstain är en ganska stor, något flat sten, som ligger med ovansidan strax över vattenytan. Käutn, sälen, tycker om att ligga och vila och sola sig på den.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.