Vem ska ta över när Region Gotland fallerar?

Gotland – och Sverige – behöver en plan för hur äldrevården ska lösas i framtiden.

På särskilda boenden är omsorgsbehovet stort och omsättningstakten är hög.

På särskilda boenden är omsorgsbehovet stort och omsättningstakten är hög.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ledare2024-11-04 10:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Region Gotlands äldreboende på Terra Nova drevs redan från starten år 2017 av Attendo. Detta sedan den dåvarande rödgröna regionledningen bestämt sig för att lägga ut driften på entreprenad.

Region Gotland har dock inte varit nöjd med hur Attendo skött driften och bestämde sig redan i fjol för att ta över driften i egen regi när avtalet löpte ut, vilket inträffade vid senaste månadsskiftet.

Attendos verksamhetschef vid Terra Nova Marie Hindrikson vidgår för Helagotland att det funnits brister bland annat i kontinuiteten:

– Jag är nummer sex sedan 2017. Jag har varit 17 år i det här företaget och vi inser alla att det här inte är bra.

Men hon är också besviken över hur Attendos verksamhet vid Terra Nova ibland har beskrivits:

– Jag tycker att Terra Nova har blivit oförskämt utmålat. Det är inte guld och gröna skogar på alla regionens boenden heller. Samtidigt tycker jag att det är bra att anhöriga slår larm, om allt inte står rätt till.

Det är väl inte det starkaste försvarstalet jag någonsin har hört. Men samtidigt ligger det ju någonting i vad hon säger. Samtidigt som Region Gotland tar över driften på Terra Nova under former som fått kritik för att det är mycket som är oklart så har debatten om äldreomsorgen och dess bemanning på nytt blossat upp. Och på Regionens äldreboende Tingsbrogården slår personalen larm om underbemanning. Boendet har genererat över 360 avvikelser i år.

En avvikelse är "en icke förväntad händelse eller risk för händelse som medfört eller skulle kunna medföra negativa konsekvenser för brukare eller patient".

Mer än en sådan rapporterad om dagen är inte bra.

Dagens särskilda boenden är något annat än vad åldersdomshemmen brukade vara. Kommunerna är mycket restriktiva med att bevilja särskilt boende, så platserna har blivit färre och färre. Man föredrar att de som kan fortsätter att bo hemma med stöd av hemtjänsten. Det kan fungera utmärkt, så länge man inte tar det för långt. Vilket förekommer. Men det gör också att det som verkligen behöver särskilt boende är i sämre skick och i större behov av hjälp.

PROpensionären skrev i våras att:

"Vistelsetiden på särskilt boende för personer över 65 år och äldre är 2,3 år, medan medianåldern för inflytt är 86,2 år."

Tilläggas kan att ungefär hälften av dem som flyttar in på särskilt boende dör inom det första året. Det var för övrigt vad som hände båda mina föräldrar.

Det är inte egendomligt om personalen känner att pressen och frustrationen blir övermäktiga.

I speciellt alarmerande fall kan det finnas anledning för Regionen att ta över driften av äldreboenden. Men det är ingen generell problemlösning. Tvärtom riskerar man att skapa nya problem. Gotland och Sverige har skäl att på en grundläggande nivå fundera över hur vi vill att äldrevården ska fungera i framtiden.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.