Minskad makt för aktivister ökar rättssäkerheten

M, KD, C och SD vill minska aktivisters makt att överklaga bland annat miljöärenden.

Eroderingen av regelverket har gett vem som helst tillgång till domstolsprövning av hur andra ska få förfoga över sin egendom.

Eroderingen av regelverket har gett vem som helst tillgång till domstolsprövning av hur andra ska få förfoga över sin egendom.

Foto: Magnus Andersson/TT

Ledare2022-06-13 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sverige anslöt sig till Århuskonventionen 1998. När Miljöbalken året efter trädde i kraft gavs miljöorganisationer i stort sett samma rättigheter som de riktiga sakägarna. – alltså de som berördes av beslutet. Detta innebar att den princip om att det är staten och dess myndigheter som är bäst skickade att tillvarata allmänhetens intressen som rått sedan Axel Oxienstierna och är en av grunderna till att överhuvudtaget ha en stat kastades överbord.

Rättigheterna var från början förenade med villkor. Bland annat ett minsta medlemsantal om tvåtusen samt att organisationen skulle ha bedrivit verksamhet i Sverige i minst tre år. Dessa krav har under åren sänkts för att i praktiken försvinna. Drivande i denna erodering av rättssäkerheten har Miljöpartiet varit. Innan partiet hamnade i regering motionerades det återkommande om både utökade rättigheter och sänkta krav. 

Väl i regering smög sedan Miljparitet igenom mer makt till sina meningsfränder genom att kulturdepartementet under Alice Bah Kuhnkes ledning placera äganderätts- och brukanderättsinskränkningar för företagare i kapitlet för trossamfund i 2017 års höstbudget. Såväl Facebookgrupper som enskilda medborgare räknas nu som miljöorganisationer, och åtnjuter de rättigheter som från början var förbehållna riktiga organisationer och de som faktiskt berörs av beslutet. De har även getts möjlighet att intervenera i fler ärenden. Det spelar alltså ingen roll om de är sakägare eller inte, vem som helst kan initiera domstolsprövning av hur andra ska få förfoga över sin egendom.

Det var inte så här det var tänkt. Århuskonventionen var tänkt att jämna ut styrkeförhållandet mellan å ena sidan medborgarna och å andra sidan staten och stora företag. Inte för att låta högljudda aktivister blanda sig i saker de inte har med att göra och än mindre berörs av. Framför allt inte när det rör små enskilda näringsidkare.

Eftersom de andra länderna som anslutit sig till Århuskonventionen inte verkar dela Sveriges tolkningar av varken omfattning eller definitioner, är det troligt att felet ligger hos oss. Tolkningar som dessutom ändrats under radarn, urholkar rättssäkerheten, missbrukas av aktivister och används på områden som egentligen inte ens täcks av Århuskonventionen.

Det är därför bra att Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna nu vill minska möjligheterna till domstolsmissbruket och de orättfärdiga anspråken på andras egendom. Då partierna dessutom har utskottsmajoritet lär de få igenom krav på att regeringen stramar upp reglerna. Huruvida regeringen som drunknar i tillkännagivanden den vägrar genomföra kommer hörsamma kravet är dock oklar. Klart är dock att miljöpartisterna kommer protestera våldsamt, men det ska framhållas att dessa också numera har negativa synpunkter på att låta den lilla människan få tillgång till rättsprocesser. Fast bara när det gäller att överklaga byggnation av vindkraftverk.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.