Det är väl inte till mycket tröst för de gotlänningar som genomlidit stora delar av helgen utan elektricitet, men de har åtminstone undvikit att förbruka en knapp tillgång under en utdragen pristopp.
Det är verkligen inte bara i Slite och Visby som elproducenter dragit igång fossileldade kraftverk för att avhjälpa elbrist. Med de elpriser som råder genererar fossileldning för el naturligtvis också goda intäkter. Nu har man startat det stora oljeeldade kraftverket i Karlshamn. Det drevs till att börja med på den lägsta effekten, 40 megawatt, men under dagen skruvas effektuttaget upp till 330 megawatt, rapporterar TT. I full drift drar elkraftverket i Karlshamn 140 000 liter olja. I timmen. Och producerar något mindre energi än ett av de sex kärnkraftsverk som permanent har tagits ur drift i Sverige.
Det är tur att det finns kraftverk som kan producera el, när elektriciteten från vattenkraften och den oplanerbara vindkraften inte räcker till. Trots reservkraften har elintensiva industrier valt att avbryta produktionen under pristopparna, men det vore ju ännu värre om alla svenska elkunder tvingats uppleva hur elförsörjningen fallerar.
Men det vore ju bra om Sveriges elproduktion hade kapaciteten att leverera tillräckliga mängder energi från fossilfria energikällor även när vädret begränsar vindkraftens produktion. Om vi har problem redan nu, varifrån ska vi få all elenergi som behövs för att ställa om industrins och transportsektorns energiförbrukning?
Varför har Sverige försämrat driftvillkoren, avvecklat kärnreaktorer och upprätthållit hinder för nya reaktorer, i en tid där man talat alltmer om att minska koldioxidutsläppen? Det hänger inte ihop.
Svaret finns bland annat i den energiuppgörelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingick när de bildade regering 2014:
"Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att kärnkraften ska ersättas med sol, vind och annan förnybar energi".
I överenskommelsen ingick också att statliga Vattenfalls planer på ny kärnkraft skulle stoppas. Sverige är nu nere på sex (från tolv) ännu inte avvecklade reaktorer. Det är ju tämligen uppenbart vad denna nedmontering av svensk infrastruktur och elproduktion har orsakat.
Miljöpartiet må ha lämnat regeringen, men den S-märkta enpartiregeringen ställer sig fortfarande avvisande till kärnkraft och den pekar ut vindkraft som lösningen för Sverige, som om de uppenbara problemen avseende kvantitet och tillförlitlighet inte existerade.
Energipolitiken är ett av många skäl till att Sverige verkligen behöver en bättre regering.