Verkligheten visar vikten av att budgetera överskott

När krispaketens kostnader nu efterhand redovisas kommer det att visa underskott i så gott som samtliga av regionens nämnder.

Verkligheten just nu visar vikten av att ha pengar i madrassen. Just pengarna på bilden har dock sparats lite för länge.

Verkligheten just nu visar vikten av att ha pengar i madrassen. Just pengarna på bilden har dock sparats lite för länge.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Ledare2020-04-16 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Underskott som ingen enda person kunder förutse när budgeten för 2020 klubbades.

Men händelseutvecklingen är också som en mycket pedagogisk lärdom till alla som hävdar att det är att hota välfärden att avsätta pengar i en buffert istället för att göra av med dem. I teorin och i beslutsprotokollen finns en politisk enighet kring ett överskottsmål på två procent av regionens budget. 

I praktiken tycker de rödgrönrosa partierna att detta mål inte är viktigt, det är viktigare att göra av med pengarna eftersom det finns behov. Behoven kommer alltid att överstiga tillgången så med den retoriken kommer överskottsmålet aldrig att vara prioriterat.

Årets resultat budgeterades till 120 miljoner, ett väldigt stort plus sett till de senaste årens faktiska resultat. Men 120 miljoner räcker inte långt när coronaviruset ödelägger vår ekonomi och vårt samhälle. 

Snart ska politikerna börja titta på nästa års budget, förhoppningsvis kommer vi då att slippa höra att det är oseriöst och oansvarigt att i handling jobba för det man gemensamt är överens om ska gälla för regionens ekonomi.

*   *   *   

Saga Carlgren, gruppledare för Vänsterpartiet i regionfullmäktige, (läs replik här under) känner sig påhoppad av min ledare där jag kritiserar vänsterretorik som ofta utgår från att borgerliga politiker och företagare är onda och vill skapa sig själva fördelar på andras bekostnad. 

Vi lever ju självklart i olika bubblor men att detta inte skulle vara ett vanligt återkommande tema från vänster borde verkligen inte vara något att tvista om. Att sen inte alla vänstersympatisörer ägnar sig åt detta är en helt annan sak.

Saga Carlgren verkar också missförstå begreppet "vänstern" som att det på något sätt skulle vara detsamma som Vänsterpartiet. Menar jag Vänsterpartiet skriver jag Vänsterpartiet, nu handlade det om en samlad vänster där jag räknar in alla rödgrönrosa partier. Något som inte är vare sig konstigt eller fel. Precis som att man räknar in flera borgerliga partier inom begreppet högern.

Att Socialdemokraterna inte skulle vara ett parti till vänster är en teori som möjligen är logisk för en vänsterpartist, för mig är det en ren självklarhet att så är fallet. Lika självklart som att Jenny Persson är en vänsterdebattör, även om hon inte är definierad som det. Det framgår ändå, om man säger så. 

Jag tog två konkreta och aktuella lokala exempel för att resonera kring ett fenomen som för mig är väldigt tydligt. Bilden illustrerade ledaren och Vänsterpartiet ingår i den vänster jag skriver om. Budskapet på plakatet passade också väl in i sammanhanget.  

Det betyder dock självklart inte att jag menar att Vänsterpartiet skulle stå bakom Jenny Perssons krönika. I den logiken hängde jag inte med över huvud taget. 

Om Saga Carlgren och andra kloka vänstersympatisörer tycker det är trist att deras partier bli anklagade för att inte gilla företag och borgerliga politiker tipsar jag om att försöka läsa av debatten utifrån då och då, med en företagares ögon eller varför inte en "borgares"?