Verklighetsbeskrivningar som ger nyttig balans

Har ni inte sett den ännu så gör det. Dokumentären "Leva tills jag dör" är ett tidsdokument som ger hopp och värme.

Monica Lyander och hennes oldisar är den bästa reklamen för svensk äldreomsorg man kan drömma om.

Monica Lyander och hennes oldisar är den bästa reklamen för svensk äldreomsorg man kan drömma om.

Foto: Pressbild och Stora Sköndal Kyrkbyn

Ledare2023-01-14 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den kan ses i SVT Play och glöm inte att plocka fram näsdukarna.

Filmen är gripande på så många sätt och en fantastisk skildring av hur enskilda individers insatser kan betyda allt för livskvaliteten i livets slutskede.

Monica Lyander är dekoratören som sadlade om och blev "oldisarnas" bästa vän på det särskilda boendet i Sköndal. Hennes jobb var att aktivera de boende vilket är ett uppdrag hon drog långt utanför en daglig timmes sittjympa eller kortspel. 

Monicas omsorg handlade om en helhet, att se alla boende för dem de var, hitta just deras lilla gnista som fick dem att skina. Ett jobb som gav enormt mycket tillbaka men som också tog mycket kraft och utbrändheten, som en gång fört henne dit, verkade alltid finnas nära i bakgrunden.

De flesta boenden har resurser för att aktiva de gamla. Alla är inte ordnade på samma sätt och alla inte så brinnande engagerade som Monica. Men de finns.

Ett tips är att följa Attendo Sudergårdens konton i sociala medier. Där är de boende med på det mesta i vardagen, man gör det man kan, skalar potatis, dukar borden. Att rulla ut en gotlandsbulle är sånt som sitter i mångas muskelminne, att få känna sig behövd och delaktig är viktigt.  

Filmen "Leva tills jag dör" bör ses av alla som på något sätt ansvarar för äldreomsorg. Den borde också ingå i skolornas studievägledning som reklam för att jobba med äldre på olika sätt. 

Alla de eländesbeskrivningar som präglat samhällsdebatten den senaste tiden skulle må väldigt bra av en balanserad bild.

En annan verksamhet med lite skamfilat rykte som på senaste tiden skildrats på ett sätt som lyft den till en modern och respektfull nivå är Försvaret.

Dokusåpan "Kompani Svan" i Kanal 5 hade ett djärvt upplägg där en rad kända svenskar, flera unga influerare, skulle testas i de styrkeprov som hör till när man går en soldatutbildning. Här las inga fingrar emellan, de utsattes för enorma påfrestningar, fysiska som psykiska, och resultatet kunde ju blivit hur pajjigt som helst. 

Istället blev det en magnifik reklamfilm för soldatyrket. De som tror att försvaret handlar om nån sadistisk lust att döda fick se att det istället handlar om att stärka både individ och grupp för att kunna utföra just det som är en soldats yttersta uppgift i ett trängt läge.

Det klarar man inte utan att ha full kontroll på sig själv och sin grupp, man måste veta hur man reagerar i extremt stressade och pressade situationer. Den lite udda programledarduon Gunde Svan och Mikael Tornving var ypperliga förebilder i sina militära roller.

Kanske kan vi nu ta steget vidare bort från dokusåpor vars enda innehåll är att bryta ner folk istället för att bygga upp dem. Det är inte detsamma som dålig underhållning, tvärtom, det har både "Leva tills jag dör" och "Kompani Svan" bevisat med den äran.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.