Sockenbegreppet behöver vårdas och värnas

Gotlands socknar har en stark status, vissa starkare än andra. I alla fall än så länge.

Gotländska sockennamn är en del av vårt kulturarv och socknen är en viktig positionsbestämmare. Här alla socknar i design från Väte (Retromance).

Gotländska sockennamn är en del av vårt kulturarv och socknen är en viktig positionsbestämmare. Här alla socknar i design från Väte (Retromance).

Foto: Eva Bofride

Ledare2022-06-17 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Om man är såväl vän av ordning som till åren kommen med starka nostalgiska drag har man det ganska jobbigt. Men också en viktig uppgift i att hålla övriga världen i schack och se till att ordningen upprätthålls. Nån måste ju göra det.

En sak jag länge funderat över är att socknarna oftare och oftare uteblir när nån ska fastställa en geografisk position. Inte minst bidrar vi själva till det genom Helagotlands textrobotar som författar notiser om till exempel olyckor. 

En olycka har inträffat "i höjd med" ett gårdsnamn utan att socknen redovisas. Eller att något skett "söder om Hemse", alltså då sannolikt i Alva?

Inte bara nyinflyttade eller sommargäster säger att de bor "på Burge" eller valfritt gårdsnamn. För alla som inte vet vilken socken som åsyftas säger gårdsnamnet oftast ingenting då många återkommer i flera socknar. Bofride finns till exempel i Levide, Fröjel och Alskog. Om man vill varna för att trafiken kan påverkar säger det inte trafikanterna mycket att en olycka inträffat "i höjd med Medebys" då detta gårdsnamn finns i Ekeby, Fleringe, Gothem, Hablingbo, Hall, Hejde, Lye, Martebo, Vall och Vallstena.

Tidigare när socknarna också utgjorde församlingar inom kyrkan hade begreppet en mer juridisk och formell status. 

För 10 år sedan var frågan uppe på det politiska bordet i samband med att Folkbokföringsutredningen föreslog att folkbokföring ska ske i kommun istället för församling.

Riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S) motionerade om saken i riksdagen och ville försäkra sig om att sockenindelningen skulle komma att bevaras.

Sveriges hembygdsförbund protesterade också och krävde att folkbokföringen "fortsatt skulle ske i historiskt stabila distrikt som följer Svenska Kyrkans församlingsindelning".

Och visst vore det sorgligt om det bara skulle anges Gotland som födelseort när man växt upp i Lokrume, Eksta, Kräklingbo eller Othem. Jag försökte reda ut hur det gick med förslaget men eftersom socknarna finns kvar antar jag att förslaget förkastades.

Oavsett vad lagen säger om hur sockenbegreppet ska användas är det vi människor som bestämmer om det ska leva vidare eller inte. Att socknarna skulle försvinna i det dagliga talet är svårt att tro just för Gotland då vi har 92 stolta byggnader som vittnar om vilken socken du är i. Men allt fler nämner sockennamnet enbart runt själva kyrkbyn. Längre bort blir det att man befinner sig "strax utanför" Dalhem till exempel.

Den artificiella intelligensen i en textrobot kan förstås inte reda ut om det hen har registrerat i sin geografiska kartdatabas är ett gårdsnamn eller sockennamn och vad skillnaden däremellan är. Men alla vi humanintelligenta vänner av ordning får försöka fortsätta folkbilda om hur ortsnamnen är ordnade och hur de ska användas.

Som att det beter vid gårdsnamnet i socknen: exempelvis: vid Kvinnegårda i Havdhem. 

Är ni med mig?

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.