Gräsmattor som blivit gula, skördar som blivit sämre än normalt och varning för än sämre skörd framöver under året. Skog och mark som varit så torr att ett utökat eldningsförbud råder.
Efter en tid som känts som en evighet kom det då några välbehövliga droppar av vatten från ovan. Och sällan har så många varit överens om att regnet var välkommet. Inte ens de värsta soldyrkarna såg något problem med en helg utan molnfria skyar och 25 graders värme. Men som vanligt fördelas mängden regn orättvist och de norra delarna av ön har fått betydligt mer än andra delar.
Avsaknaden av regn, eller snarare följderna i form av torkan, var till och med en av nyheternas återkommande inslag i riksmedia. För så gått som hela landet var drabbat.
Under måndagen intervjuade P4 Gotland mjölkbonden Kristian Gustafsson från Grötlingbo angående det regn som nu fallit och vilken inverkan det har på hans verksamhet. När Gustafsson får frågan om han skulle vilja bestämma över vädret, skrattar han och ger ett fantastiskt bra svar. Han svarar ungefär: Då hade väl någon annan blivit sur, så det är bra att ingen kan bestämma över vädret.
Min först tanke var att fler borde ha den ödmjukheten Gustafsson uppvisade med sitt svar. Nästa tanke var betydligt mörkare, för visst bestämmer vi över vädret. Inte direkt men indirekt. Och inte vädret om vi ska vara petiga, utan klimatet. Dessutom är väl bestämmer fel uttryck när de extremväder som klimatförändringarna för med sig, exempelvis längre torrperioder, inte är vad vi önskar. Om jag själv fick bestämma, eller önska, så skulle vi ha lagom med sol och värme på dagarna och lagom regn under nätterna, men det är ju inte så det ser ut och min önskan väger lätt mot naturens krafter.
Däremot kan jag, precis som alla andra människor på vår jord, dra mitt strå till stacken gällande åtgärder som minskar vårt negativa klimatavtryck. Något som vår nya regering med sina nationalistiska inslag inte verkar bry sig om. De verkar se åtgärder som minskar den klimatkris vi är inne i som en nationell fråga. Som om vi som har råd och har möjlighet att göra ännu mer inte ska leda utvecklingen längre, då andra länder ligger så långt efter.
Detta är feltänkt på så många sätt. Först och främst är alla strån som dras till stacken viktiga även om vi måste gå längre för att hämta våra. Men om vi hittar nya sätt att hämta de strån som är längst bort och svårast att nå kan det samtidigt skapa jobb här i Sverige. Nya jobb. Viktiga jobb.
Samtidigt har de rätt. Det är i andra länder som de största åtgärderna kan göras. Inte sällan länder där Sverige under många år drivit olika former av biståndsprojekt. Projekt som nu med de neddragningar som regeringen gör på biståndet tvingas minska eller läggs ner, vilket medför sämre förutsättningar för de länderna att jobba med klimatåtgärder.
Vi kan inte välja vilket väder vi vill ha, så är det. Men vi kan göra vad vi kan för att minska de klimatförändringar vi har framför oss, vilka i sin tur påverkar vädret negativt genom exempelvis långa och mer frekventa torrperioder.