Representanter för banksektorn på ön beskriver för Helagotland hur de hävda reserestriktionerna blivit räddningen för många företag på ön. De fick plötsligt kunder igen och nya intäkter till bolaget. Roger Andersson, kontorschef på Swedbank på Gotland, förklarade:
– När beskedet om att man får resa kom, så förbättrades förutsättningarna oerhört och nu snurrar det på. Jag ser inget som påvisar att det finns betalningsproblem, nu har vi likviditet som snurrar i bolagen.
Det är naturligtvis oerhört goda nyheter, även om somliga oroat sig över de pandemiska konsekvenserna av frånvaron av inrikes reserestriktioner under semestern. Men det är nog alldeles för tidigt att blåsa faran över. Företagen står inför en lång lågsäsong och den riskerar tyvärr att bli lägre än vanligt. Coronapandemin pågår fortfarande och även om den plötsligt upphörde i morgon så innebär inte det att allt genast blir exakt som förr. Varje bransch kommer inte att studsa tillbaka till samma nivå som den tidigare befann sig på.
Ta flygbranschen till exempel. Statliga Swedavia sköter tio flygplatser. Under juli flög 486 000 resenärer från dessa flygplatser. Det låter kanske som mycket. Men det var en minskning med 87 procent jämfört med i fjol, då samma flygplatser skickade iväg 3,8 miljoner resenärer under juli månad. Och denna brutala minskning skedde alltså trots att de inrikes reserestriktionerna avskaffades.
Flygtrafiken kommer att öka igen, men det sker verkligen inte över en natt. Medborgarnas beteendemönster och vanor har förändrats och branschens återhämtning kommer att bli segdragen. Det nya normaltillståndet kommer inte att vara samma som det gamla.
Även om hemestrande svenskar fått hotellbranschen att lyfta något ur vårens extrema svacka så är läget fortfarande dystert. Benchmarking Alliance har redovisat färska siffror för Stockholms stad i juli och trots hävda reserestriktioner står väldigt många hotellrum väldigt tomma. Beläggningsgraden i Stockholms stad i juli var 20 procent, jämfört med 77 procent samma månad i fjol. I juni var beläggningsgraden bara 14 procent. Huvudstadens hotellrum hade då i snitt en gäst en dag i veckan. Och inför augusti var bara 15 procent av hotellnätterna bokade, jämfört med 66 procent i fjol.
Hotellen på Gotland har kanske gjort hyggliga affärer i juli och i början av augusti, men jag oroar mig för framtiden. Det behövs gäster även under lågsäsong och utanför högsäsong var beläggningsgraden på Gotland relativt låg redan innan coronakrisen.
Jag hoppas att jag har fel men jag anar att somliga hotell kommer att få det fortsatt svårt.