På de tre myndigheternas presskonferens på torsdagen uppmanades de som kan jobba hemifrån fortsätta göra det. Syftet är bland annat att minska antalet som åker kollektivt, eftersom det riskerar att vara många som är tätt inpå varandra i det trafikslaget.
I kollektivtrafiken kan nya smittkedjor uppstå om smitta hoppar mellan personer. I övrigt finns risk för spridning av smitta, att det sker i hem eller på arbetsplatser. Andra ställen är där folk möts, som på affärer, i föreningar med flera ställen.
Det gäller nu att hålla nere risken för smitta och sjukdomsfall i covid-19. I andra länder har man sett att smitthärdar dykt upp fläckvis och gjort att smittspridning tagit fart sedan samhällen som varit nedstängda öppnat upp. Det gäller att undvika att sådant uppkommer i Sverige.
Under sommaren har en lättja observerats bland vissa grupper och ställen gällande fysisk distansering och minimera risk för spridning av coronaviruset. Det gäller att iaktta försiktighet även om det gått nästan ett halvår med coronaviruset och dess smittrisk.
Den mer ovarsamma hållningen kan illustreras av rubriken som en krönikör hade i våras att "Ingen bryr sig om coronan längre". Bland personer som är yngre och brukar gå på restaurang och uteställen finns en tendens att falla in i de vanorna.
Men faran är inte över gällande coronaviruset. Och alla måste göra sitt bästa för att minimera risken för smitta, även om det är jobbigt.
Begreppet att platta ut kurvan spreds i början av pandemin och syftade på att minska en topp av sjuka som skulle ge påfrestningar på vården. Antalet vårdplatser med bra vård i form av respiratorer med mera är begränsade och motiverade ansträngningen att platta till sjukdomskurvan.
Åtgärderna var de nu kända fysisk distansering, tvätta händerna, arbeta hemifrån, att personer över 70 år är särskilt försiktiga i kontakter med sin omgivning och så vidare.
Efter fem månader kan det vara svårt att fortsätta ha de avvikelser i sitt vardagsliv som man behövt ha denna tid. Och dragningen att återgå till beteenden som var innan coronasmittans utbredning kan vara stark. Men det gäller att fortsätta vara ihärdig i att ha ett smittminimerande beteende.
Vems är ansvaret för att det i kollektivtrafikens fordon inte är för tätt med folk? Trafikbolag bör se till att ha så många fordon i drift att det går att köra dem ungefär halvfulla för att upprätthålla distans mellan passagerare.
Med uppmaningen från myndigheter nu läggs ansvar på individer att inte åka kollektivt och inte vara på arbetsplatsen, om det går att undvika med hemarbete. Det är möjligt att det går till viss del.
Men många har jobb där det inte går att jobba hemifrån och som måste åka på tider då många andra också åker kollektivtrafik. Och att åka med bil har inte alla möjlighet eller råd till.
Folkhälsomyndigheten har inte varit positiv till användning av munskydd. I andra länder görs andra bedömningar och munskydd används. I bland annat Asien används munskydd sedan länge. Särskilt i dess storstäder och i kollektivtrafiken i vilken folk är tätt inpå varandra.
På flyget är det nu krav att ha munskydd i Sverige så användandet av munskydd finns här nu. Kritiker mot munskydd menar att de ger en falsk trygghet och att folk förleds att vara närmare varandra än de skulle vara utan munskydd. Hur det utvecklas med munskydd i Sverige i coronabekämpningen återstår att se.
Vi måste nu alla var och en fortsatta ansträngningarna att hålla nere risken för smitta från coronaviruset, även om det är krävande.