Vikten av ett fungerande totalförsvar

Kraftsamling. Det är ett passande ord som Försvarsberedningen valt till sin rapport om totalförsvarets inriktning och utformningen av det civila försvaret.

Hans Wallmark (M) och ledamot Peter Hultqvist (S) under presentationen av Försvarsberedningens rön.

Hans Wallmark (M) och ledamot Peter Hultqvist (S) under presentationen av Försvarsberedningens rön.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2023-12-22 08:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Med dagens låga nivå som utgångspunkt är det verkligen en kraftsamling som kommer att behövas för att det civila försvaret i närtid ska kunna utveckla en högre samlad totalförsvarsförmåga.

Den bästa förberedelsen är att ta höjd för de händelser som skulle få allvarligast konsekvenser om de inträffade, och inte bara de som troligast kan inträffa. Därför görs de säkerhetspolitiska bedömningarna i rapporten med de allvarligaste händelseutvecklingarna som grund. Det handlar om att vara förberedd på det värsta, och hoppas på det bästa.

Det är tydligt att Ukrainas förmåga att motstå Rysslands invasion och efterföljande fullskaliga krig har gett Försvarsberedningen värdefull insikt i vikten av ett fungerande totalförsvar. Behovet att kunna mobilisera samhället på alla plan är tydligt. Det är bra, samtidigt som det är sorgligt att det krävdes ett krig i Europa för att nå den insikten.

Det går att dra lärdom från Ukraina angående vikten av att identifiera och skydda kritisk infrastruktur. Även vad gäller förmågan att reparera och återställa funktioner som helt eller delvis slagits ut. 

Försvarsberedningen slår fast att Sverige bäst försvaras som en del av Nato – men inom ramen för Natos kollektiva försvar behöver Sveriges totalförsvar ha en trovärdig krigsförmåga med ett militärt och civilt försvar.

Det handlar om att snabbt och effektivt kunna ställa om från fredstida verksamhet till krigsorganisation. För att säkra personaltillgången i kris- och krigstider, är civilplikten minst lika viktig som värnplikten. Samtidigt behöver Sverige återupprätta ett system för krigsviktiga företag (k-företag) och återinföra såväl beredskapspolis som beredskapssjukvård.

Det är en dyster bild som målas upp vad gäller vår beredskap. Vår förmåga att upprätthålla eller ställa om produktion, samt skydda och distribuera viktiga varor och tjänster konstateras nämligen vara mycket bristfällig. Beredskapslager saknas och en stor del av produktion och distribution av viktiga varor och tjänster är sårbar för fysiska eller digitala angrepp. Detta är resultatet av århundranden av fred och decennium av åsidosättande av försvaret.

Politisk insikt om situationen och de brister som finns är ett viktigt första steg, om än något senkommen nästan två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Nu är det dags för handling.

Lika viktig som politisk insikt är att folket når insikt i lägets allvar och ställer upp på premissen förbered för krig, lev i fred. Den förberedde sover oändligt bättre om natten. Börja med att se över din egen beredskap – om krisen eller kriget kommer, klarar du mat, värme och skydd i sju dygn utan stöd från samhället?

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.