Vad får unga män att begå fruktansvärda brott

Åldern på de som gör gängens smutsgöra kryper allt längre ner i åldrarna och i Örebro skjuts tio helt vanliga svenskar ihjäl.

Blomsterhavet växer på minnesplatsen utanför Risbergska skolan i Örebro och vi ställer oss alla frågan hur det kunde hända.

Blomsterhavet växer på minnesplatsen utanför Risbergska skolan i Örebro och vi ställer oss alla frågan hur det kunde hända.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2025-02-11 08:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Människor kan radikaliseras på många sätt. Nu för tiden hör vi mest talas om extrema islamister, även om vi i Sverige är förskonade från de brott som brukar förknippas med islamistiska extremister.

Nu är det mer ett tecken på den tid vi lever i än någon form av sanning. Det är i högerextremismens anda som de hittills värsta dåden begåtts. Vi har genom åren sett allt från lasermannen och hans efterföljare, svärdattacken i Trollhättan, till attacker på fackföreningsfolk och politiska föreningar på vänsterkanten. Allt begånget av högerextremister inte sällan med en rasistisk innebörd. 

Men jag förstår att det pratas mindre om det, då det skulle kullkasta stora delar av regeringsunderlagets syn på samhället. Det är ju enligt Tidöpartierna invandring, invandrare och utifrån kommande personer som är grogrunden till den värsta kriminaliteten i landet, trots att fakta ger en annan bild. 

Men vad är det då som får unga män att begå fruktansvärda brott? Hur kan de radikaliseras till mördare, och då ser jag även de som ansluter sig till gängkriminella grupperingar som radikaliserade. 

Jag har tidigare nämnt att samhället har ett stort ansvar för det som vi ser i dag. Ett samhälle som genom politiska beslut dragit sig tillbaka. I dag satsas det inte lika mycket på verksamheter vi vet ger barn en tryggare uppväxt. 

”Fritids, skola och idrott har minskats med drygt 25 procent i reella medel. Och då har vi haft en befolkningsökning samtidigt. Fast vi vet att det är just där vi kan stötta barn och unga tidigt och skapa positiva sammanhang.” säger Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset, till Aftonbladet, om utvecklingen som pågått i minst 15 år. 

Fryshuset i Stockholm vet vad de pratar om. De såg att det som nu hänt i Örebro bara var en tidsfråga, men ingen verkar ha lyssnat på dem. De har bland annat tagit hand om personer som begått eller varit på väg att begå attacker likt den i Örebro. Det finns tydliga mönster gällande ensamagerande gärningsmän och vad som hittills framkommit stämmer de även i på massmördaren i Örebro. Men det som enligt ”en av landets värsta attentatsmän” är den mest framträdande orsaken bakom deras agerande är ensamheten.

När det gäller de unga pojkar som rekryteras till gängen så ser jag liknande bakgrund, men där pojkarna hittat något som sätter dem i ett sammanhang. Någon som ser dem. När varken skolan, socialtjänsten, idrottsföreningarna, eller de få fritidsgårdar som finns kvar lyckas se pojkarna tar lätt andra över. Trångboddhet och föräldrar som tvingas lägga sin energi på att sätta mat på bordet gör att hemmet inte är någon plats de upplever som fungerande. Då är det lättare att hålla sig därifrån och i stället gå dit där det händer saker. Inte sällan dåliga saker. 

Samhället har också förändrats på fler sätt. Under det arbete som Socialdemokraterna gjort inför partiets kongress senare i vår. I en av de rapporter där partiet beskriver hur dagens samhälle ser ut tas ungdomarnas situation upp. 

I rapporten ”En ung generation med framtidstro?” beskrivs ett samhälle som missgynnar pojkar och unga män. ”Dagens skolsystem, skadliga normer och brister i föräldrars uppfostran missgynnar killar och de som hamnar snett riskerar livslångt utanförskap, svårigheter att bilda familj och i förlängningen kriminalitet eller extremism.”

Jag har inte sett något annat parti ta upp den frågan på ett så tydligt sätt och jag hoppas att frågan får stor uppmärksamhet under Socialdemokraternas kongress.

Vi måste börja fokusera mer på pojkar och deras situation. Vi måste bryta det utanförskap och den ensamhet som får pojkar och unga män att begå fruktansvärda brott. 

Men det görs inte med strängare straff och tuffare tag, utan med kärlek, omtanke och en massa resurser till skolan, socialtjänst, idrottsföreningar och andra ideella föreningar som kan fånga upp dem, se dem och ge dem kärlek och omtanke.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.