Hemma hos oss står radion på så gott som hela dygnet. Intressanta program varvas med mindre intressanta och musik i en härlig blandning. Men det ständiga ljudflödet gör det svårt att komma ihåg när man hört vad.
Men någon kväll i juni lyssnade jag med ett öra på ett program som tog upp sambandet mellan mansrollen och mäns kriminalitet. Jag tror inte på någon nedärvd essens utan mer på den prägling som vi får av vår omgivning. Ett brottsligt beteende är inte något vi ärver och föds med utan något vi lär oss under vår uppväxt. Ju starkare de patriarkala strukturerna i vår omgivning är desto större risk att begå brott. Oavsett om de vuxna i vår omgivning har varit välbärgade sen Gustav Vasas tid eller kommit hit som flykting. Det finns ju fler sätt att begå brott än att hamna i förorternas kriminella gängmiljöer och beteendet är skevt oavsett om brotten begås med pistol på gatan eller med en dator bakom tunga dyra skrivbord.
Den misshandlade kvinnan har lika ont oavsett om hon sover på dunbolster eller ett liggunderlag.
Mansrollen måste förändras precis som kvinnorollen och det patriarkala strukturerna måste blottläggas så fler förstår dess inverkan.
Men jag tror att den inlåsningen vi får när vi diskutera mans- respektive kvinnoroller begränsar möjligheten till förändring. Vi borde prata om människorollen i stället.
I dagarna offentliggjordes en studie som visar att yngre män har större problem med jämlikhetsarbetet än äldre män. Yngre män känner sig hotade av den krock som uppstår mellan det patriarkala samhället och strävan efter jämställdhet. Krocken mellan machomannen som ska jobba och livnära familjen och det samhälle som nu växer fram där kvinnor tar, får och ska ha mer framträdande roller.
På forskning.se kan vi läsa hur Gefjon Off, doktorand i statsvetenskap kommenterar studien: ”En del människor tror att ökad jämställdhet bara gynnar kvinnor när det i själva verket gynnar hela samhället. En känsla av orättvisa kan motivera medborgare att exempelvis rösta på högerradikala partier som är emot feminism och sexuell frihet.”
Den teorin stärks av de stora skillnader vi ser mellan hur män och kvinnor väljer att rösta. Där männen drar sig till partier som inte har jämställdhet högt upp på sin agenda eller kan ses driva det som kallas modern sexism. Något som förstärks än mer av resultaten i de skolval som gjorts i samband med årets val där högerpartierna fick många av ungdomarnas röster. Men även i skolvalen var det stor skillnad mellan könen på vilket parti man röstade på.
I artikeln på forskning.se beskrivs en modern sexism där ”människor som anser sig leva i ett jämställt samhälle motsätter sig ytterligare insatser för att främja kvinnors rättigheter”.
Så resonerar nu inte bara män, jag har även uppfattat en liknande syn hos många kvinnor som sympatiserar eller är aktiva i borgerliga eller högerradikala partier. Exempelvis när vi pratar om kvotering som ett sätt att öka jämställdheten.
Vi börjar se en segregering i samhället där män och kvinnor går åt olika håll.
Männens upplever att deras maktposition blir mer och mer tillbakatryckt. Och även om det ännu är långt kvar till ett jämställt samhälle ser männen feminism och kvinnor som ett hot.
Samtidigt ser vi att kvinnornas tid kommer allt närmare. Kunskap är makt, brukar det så riktigt heta, och kvinnorna dominerar nu de högre utbildningarna i Sverige. Om inget händer kommer vi snart ha en övervikt av välutbildade kvinnor i samhället.
Jämlikhetsarbetet gör vi för att lösa både männens kriminalitet som för att ge kvinnor likvärdiga villkor både i hemmen som på arbetsplatserna. Vi måste dessutom ge våra barn likvärdiga möjligheter i skolan så utvecklingen där pojkar halkar efter stoppas.
För att jämlikhetsarbetet inte ska få ett bakslag för att de män som nu känner sig hotade gör någon form av revolt måste vi blottlägga de negativa följderna av dagens patriarkala samhälle. Vi måste visa var problemen uppstår som gör pojkar till kriminella. Vi måste också visa att jämställdhet gör det bättre för oss alla då fler får vara med och utveckla det samhälle vi lever i.
Men diskuterar vi mansrollen och kvinnorollen var för sig kommer det att gå för långsamt. Vi behöver nog snabba på utvecklingen och då tror jag det är bättre om vi diskuterar människorollen istället.