Så har det sett ut i många år så även i årets mätning som genomförs av Socialstyrelsen.
Undersökningen visar andelen som är nöjda/missnöjda med olika parametrar och svaren är också färgmarkerade i grönt, gult och rött vilket visar hur Gotland står sig i en jämförelse med andra kommuner.
För särskilda boenden lyser det grönt på i stort sett allt, här tillhör vi alltså gruppen 25 procent bästa i landet. Den enda röda rutan (bland de 25 procent sämsta) gäller frågan om man fått plats på det boende man önskar, detta trots att hela 82 procent anger att de fått det.
Tillgång och efterfrågan på särskilt boende ändras över tid och i juni berättade GT att det både råder kö och finns tomma platser samtidigt medan P4 Gotland häromdagen rapporterade om att det nu finns en kö på 70 personer som vill ha plats på ett särskilt boende.
För hemtjänsten ligger Gotland i mittskiktet (varken bland de 25 bästa eller 25 sämsta procenten) för de flesta frågor, men även här de allra flesta (92 procent) mycket eller ganska nöjda.
Det som ligger lite sämre till är möjligheten att påverka tider, information om förändringar, samt andelen som uppger att det känns mycket tryggt att bo hemma med hemtjänst.
Andra exempel på resultat för särskilt boende är att 95 procent anser att de alltid eller oftast får ett bra bemötande av personalen (92% riket). 86 procent är sammantaget nöjda eller ganska nöjda med sitt äldreboende (78 procent riket) och 15 procent besväras ofta av ensamhet (19 procent riket).
Bland resultat för hemtjänsten kan man utläsa att 97 procent anser att de alltid eller oftast får ett bra bemötande av personalen (96 procent riket), 90 procent är sammantaget nöjda eller ganska nöjda med den hemtjänst de får (86 procent riket), medan 11 procent besväras ofta av ensamhet (12 procent riket).
Det är väldigt tråkigt och enögt att det enda som diskuteras vad gäller den gotländska äldreomsorgen är när det blir problem och många klagomål på öns privatdrivna boenden. Problem på regionens boenden finns så klart också men uppmärksammas inte på samma sätt. Problemen uppstår självklart inte med något ont syfte, vare sig på de privata eller kommunala, det är en komplex verksamhet med många risker för att det blir fel.
Personer faller, det missas med läkemedel och att byta inkontinensskydd och annat.
I hemtjänsten sliter personalen utan att nån lyfter deras situation. Med tanke på samhällets uttalade ambition att äldre ska bo hemma så länge det bara går, är det ofta ett ganska tufft omsorgsuppdrag de har. Hemtjänstpersonalen är verkligen vardagshjältar, trots pressande scheman där de också ska hinna ta sig mellan olika adresser, landar de oftast med ett lugn och stor närvaro hos de gamla.
Inte heller kan de, som de flesta av oss andra kan, ställa några krav på sin arbetsmiljö då deras arbetsplats är någons privata hem.
Personalen i såväl hemtjänst som på särskilda boenden är värda alla hyllningar. Om lösningarna på alla utmaningar och problem är att enbart diskutera driftsform löser vi inga problem.
Men framför allt borde vi också prata om allt som fungerar bra, det vill säga det mesta, och lära av de goda exemplen.