Introverta och högkänsliga har svårt att passa in i normen

Trots att vi människor fungerar väldigt olika är normen i många sammanhang en och samma: du ska synas och höras, vara glad och positiv. Eftertänksamhet och flit i det tysta är så 1975.

Att ha en introvert personlighet och tycka att det är jobbigt med mingel och grupparbeten, på en arbetsmarknad som efterfrågar egenskaper som att vara drivande och uttåtriktad kan känns tufft.

Att ha en introvert personlighet och tycka att det är jobbigt med mingel och grupparbeten, på en arbetsmarknad som efterfrågar egenskaper som att vara drivande och uttåtriktad kan känns tufft.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2024-04-23 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En anledning till att jag alltid haft svårt för grupparbeten (i dag heter det work shops gubevars) är att jag inte klarar av prat som aldrig landar i ett resultat. Det är inte helt ovanligt att någon tar ordet och förbrukar allt syre genom att prata och prata och ju mer dom pratar, desto tystare blir dom som är som jag.

Vi som inte orkar slåss om utrymmet med extroverta pratkvarnar. Prata ni så jobbar jag på här så vi kommer nån vart.

Givetvis är inställningen förmodligen lika oförstående gentemot såna som jag, vi introverta betraktas sannolikt som sjukt ineffektiva av dem som försöker prata ihop lite verkstad.

Efter en session med grupparbeten är de extroverta fyllda av energi medan de introverta är helt slut.

I dag ligger världen öppen för de extroverta medan vi andra hela tiden uppmanas att "ta för oss" och "prata lite mer". Ingen ber nånsin den snacksalige att prata lite mindre eller tona ner sig.

Den som läser en platsannons i dag och är av det mer introverta slaget kan känna hur det kryper i kroppen av obehag. Det är inte bara många bollar man ska ha i luften, det är alla. Man ska vara flexibel och när som helst vara beredd på att byta spår, få nya uppdrag, utan knot och med ett leende på läpparna: wow vilken utmaning!

Det är inte ofta man ser en jobbannons som efterlyser analytisk förmåga, eftertänksamhet, förmåga att kunna säga ifrån, kunna fokusera på en sak i taget istället för allt på en gång.

Pandemin blev i mångt och mycket en lättnad för oss som jobbar bäst i lugn och ro. Hemarbete blev plötsligt normen. Halleluja. 

Men avskildheten har också nackdelar även om man jobbar bättre och mer effektivt och inte ser några problem med sin avskildhet. Risken är att man blir lite för avskild och eremitisk.

Ensamhet är något som var ett privilegium för inte så jättelänge sedan. Då när man bodde och levde flera generationer tillsammans var det svårt att hitta såväl tid och plats för avskildhet.

I dag är det lite tvärtom generationerna lever åtskilda, både på familjeplanet och i samhället i stort.

Ensamhet sägs vara ett av våra största samhällsproblem. Folkhälsomyndigheten har nyligen utrett och sammanställt data och forskning för att belysa hur förekommande ensamhet är, vilka grupper som är mest utsatta och vilka samband som finns mellan ensamhet och hälsa. 

Har man inte med sig ett socialt nätverk från sin uppväxt, skoltid eller genom arbetet så är det svårt att skapa ett. De naturliga mötesplatserna är få. 

Sociala medier är här en fin möjlighet där olika intressen kan mötas i grupper och där den digitala vänskapen kan föras över till fysiska möten. 

Umgänge är umgänge om än det sker via en skärm.

ALLNAKKU

Onsdag 24 april. Håiskäres dag. Håiskäre, öskaret, var livsviktigt att ha med i båten vid fiske. Den som olovligen tog någon annans öskar straffades hårt av hamnrätten i fiskeläget.  (gutamal.org)

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.