Jo, vi vet de allra flesta av oss att man ska ha den där lådan med förnödenheter om krisen eller kriget kommer.
Men det löser sig väl. Vi lever ju inte i ett u-land.
Tänker man kanske.
Men hur bräcklig tillvaron är visade sig väldigt snabbt på torsdagen när regionen gick ut men uppmaningen att man inte skulle dricka vattnet i Visby med omnejd. För det första tog det tid för alla att få budskapet. Regionen la ut informationen på sin sajt vid 17-tiden då det även gick ut i P4 Gotland.
Själv fick jag veta det av en kompis via Facebook 40 minuter senare. Utan den informationen, och inlägg på Facebook, hade jag inte fått veta nåt förrän jag såg nyheterna på tv på kvällen.
Även här finns utrymme för reflektion hur man snabbt ska komma ut med information rörande liv och hälsa i en tid där det på intet sätt är självklart att alla har SR-kanaler på.
Geab har ett system där man skickar sms till alla berörda kunder vid till exempel strömavbrott. Regionen har inte alla invånares aktuella mobiltelefonnummer på samma sätt. Det som de flesta har en mer kontinuerlig koll på är sociala medier, men här gäller det ju också att man följer till exempel Region Gotland, för att få informationen snabbt.
På det individuella planet fick vi en välbehövlig påminnelse om varför det är så viktigt att ha den där krislådan. Det behöver inte handla om stora katastrofer för att den ska behövas. Ett larm om otjänligt dricksvatten räcker för att få oss ur balans.
På bara nån halvtimme var alla butiker i Visby rensade från flaskor med vatten. Andra väljer att koka vattnet vilket ju faktiskt är både enklare och kräver mindre resurser i anspråk.
Sen ska man komma ihåg att inte dricka vattnet ur kranen också. Ibland går det per automatik att gå förbi köket vid ett nattligt toalettbesök för att ta ett glas vatten. Det vet jag av egen erfarenhet men i skrivande stund har ännu inga konsekvenser uppdagats...
Läser på nätet att i april 2011 inträffade ett dricksvattenburet utbrott i Skellefteå med parasiten Cryptosporidium. Cirka 20 000 personer smittades och invånarna fick koka dricksvattnet i sex månader.