Viktiga lärdomar och läxor vi inte vill lära

Ett hav vi inte får korsa och ett lasarett vi behöver göra allt för att värna.

Ett hav vi inte får korsa och ett lasarett vi behöver göra allt för att värna.

Foto: David Skoog/arkiv

Ledare2020-05-15 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

(Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.)

Det är talande att det ens ska behöva påpekas att det är näringslivet som skapar intäkter till staten, kommuner och regioner. 

Men när öns näringslivsorganisationer i går höll sitt veckomöte via Facebook mottogs regiondirektör Peter Lindvalls konstaterande med tacksamhet och Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring, svarade med att han inte kan upprepa detta tillräckligt många gånger.

Företagarna behöver höra det självklara faktumet som ett viktigt erkännande för deras insatser, men många medborgare och politiker borde få detta upprepat varje morgon tills insikten går in. 

Det skulle behövas en lika pedagogisk hundralapp i regionens årsredovisning som visar varifrån pengarna kommer som den som visar vad de används till.

Utan företag som går bra (med vinst!) blir det inga pengar till välfärden.

De allra flesta förstår detta, liksom att för Gotlands del är sommarsäsongen avgörande. Inte bara för alla berörda företag utan för välfärden och oss alla. Allt prat om att "vi kan inte bara satsa på turismen" får en talande innebörd när vi står inför en säsong som är ytterst osäker.

Ett högst verkligt scenario är att vi snabbare än vi anar kan få kvitto på vad som händer om turismen viker. Ingen vill att vi på riktigt får veta vad som händer om den viktiga sommarsäsongen uteblir. Den lärdomen behöver vi inte genomleva i praktiken. Alla med någorlunda fantasi kan ändå se bilden framför sig. Det vore en ren katastrof.

Peter Lindvall påpekade flera gånger att besöksnäringen står för 4,4 miljarder av öns regionala bruttoregionprodukt.

– Ökade skatteintäkter ger välfärden mer resurser, vi kan aldrig utveckla välfärden om vi inte skapar bra förutsättningar för näringslivet, markerade Peter Lindvall och påminde om att skatteintäkterna för öns del räknats ner med 150 miljoner i den senaste prognosen från SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, sa senare i gårdagens avsnitt av Mediabaren att det handlar om ännu mer pengar om man räknar på alla som inte är direkta turistföretag men ändå får en del av den kakan.

Det finns så klart ingen bra tajmning för en kris som Corona-krisen, men särskilt mycket sämre tajmning kunde den inte ha. Precis inför sommaren och precis i ingången till en lågkonjunktur. 

Den viktigaste lärdomen måste vara att välfärden måste värnas. Precis som Filip Reinhag (S) konstaterade på Mediabaren.

Våra skattepengar går redan i dag i huvudsak till välfärdens kärna. Redan innan corona räckte inte pengarna till verksamheten. Regionledningen har inte darrat på manschetten när det gäller vikten av att anpassa verksamheten efter de ekonomiska ramarna. 

Ett arbete som måste fortsätta oavsett vilka partier som styr. Allt annat är att medvetet sätta hela välfärden på spel.