Viktiga lokaltidningsledare i Stockholmsmediernas tid

Lokala tidningarnas opinionsbildning får en viktigare roll för mångfald i perspektiv när alltmer opinionsbildning sker i Stockholm

Svenska dagstidningar

Svenska dagstidningar

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ledare2020-12-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tidningars ledarsidor har ofta ledare vars ämnen är rikspolitiska. Läsarna är ju framför allt personer som följer det politiska skeendet, via massmedierna. De läsarna har åsikter om politik och är intresserade vad opinionsbildare har för åsikter om händelser och skeenden i samhället. 
Ofta läser läsare opinionsbildare av liknande politisk inriktning som de själva. Tidningarna är dock lokala eller regionala. Men rikspolitiken brukar alltså dominera på ledarplats. Frågor om skatter, arbetsrätt, barnbidrag, pensioner, skolbetyg, sjukförsäkring med flera beslutas på riksnivå och får effekt även i tidningens område. 
Och så är det en del utrikesämnen. Val i världen och det som makthavare i USA, Ryssland, Kina och andra länder gör påverkar ju säkerhetspolitik, ekonomi och en del annat. 
 

Tidningars ledarsidor behandlar även lokala och regionala ämnen. Mängden av det kan dock variera. Det är också lättare att ha översikt om de kommunpolitiska frågorna och lokalpolitikerna om tidningen bara är verksam i en kommun, eller ett fåtal, än om det är runt tio kommuner.
Vad gäller tidningarna på Gotland och deras ledarsidor har de en hög andel ämnen som handlar om lokala och regionala ämnen. Och det har de haft länge, kanske av tradition. Orsaken kan även vara att de är verksamma i bara en kommun. Och de lokala ämnena engagerar antagligen läsarna.
På en del lokaltidningar är det ledarredaktörer som är med i nationella debatten, via deltagande i radio och tv som är rikssända, samt har inlägg i riksspridda tidningar. En majoritet av debattörerna i rikspolitiska debatten är dock baserade i Stockholm och verksamma i medier där. Det kan därmed vara bra att några ledarredaktörer med bas i lokal- och regionaltidningar finns med för de kan ge andra perspektiv än huvudstadens.
I flera rikspolitiska ämnen kan åsikter av en lokaltidnings redaktör vara av annat slag än en redaktör i en tidning i huvudstaden. Det kan rent av vara så bland redaktörer med samma politisk inriktning.
 

På senare tid har fler medieaktörer med opinionsbildning i fokus uppkommit. De har sin bas i huvudstaden. För runt tio år sedan fanns det främst tidningarna där samt en rad debattörer. 
På de tio åren har Dagens ETC, Dagens Arena och några till tillkommit eller ökat sina ambitioner. Det har även en rad tankesmedjor och deras företrädare. Katalys är en av dem som är till vänster. Timbro är en till höger. 
På senare år har internetsajten Kvartal tillkommit, som ofta tar upp frågor runt invandring. Och som i det ämnet verkar föredra en restriktiv politik samt tenderar vara åt främst borgerligt håll i åsiktsmaterial. 
Nu i dagarna startas en liknande sajt, Bulletin, med pengar från näringslivet och med liknande ämnen som Kvartal avsedda att bli prioriterade på nyhetsplats, exempelvis invandring. Och med ledaravdelning med liberalkonservativ linje. Även kulturdel, krönikörer och (webbradio-)poddar där en första har sänts med Ivar Arpi som poddredaktör, ska sajten ha.
 

Många av de nyare medierna, ofta sajter, som Kvartal och Bulletin, har en basering i Stockholm vad gäller verksamhet och merparten av medarbetare. 
Den offentliga debatten riskerar därmed att bli än mer centrerad till huvudstaden och dess villkor med personer som har det som sina referensramar. 
De lokala och regionala tidningarna får en ännu viktigare betydelse i sin opinionsbildning inte bara i lokala och regionala ämnen, utan även i rikspolitiska frågor med sin opinionsbildning och verksamma personer som är utanför huvudstaden och har andra perspektiv än de i Stockholm.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.