I augusti yttrade sig regionstyrelsen till regeringen och uppmanade den att inte införa anmälningsplikt för anställda inom vård, skola och omsorg.
Men än har man inte tagit ställning till hur regionen gör om lagen ändå införs. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet lägger nu därför ett förslag i regionstyrelsen där man kräver att regionstyrelsen "uttalar som sin mening att lag som innebär att människor i sin yrkesutövning åläggs att informera myndigheter om de kommer i kontakt med papperslösa inte bör införas".
Samt att "regionstyrelsen uttalar som sin bestämda uppfattning att om en lag om ny informationsplikt som står i strid med internationella konventioner om mänskliga rättigheter, barnkonventionen eller yrkesetiska regelverk ändå införs, så ska den inte tillämpas i Region Gotlands verksamheter".
Tidöpartierna menar som bekant att "det är ju bara en utredning" och Sverigedemokraterna påpekar att vi redan har anmälningsplikt och förstår inte problemet över huvud taget med att utöka densamma. I en debattartikel i Aftonbladet framhåller partiets migrationspolitiska talesperson Ludvig Asplin, att SD också anser att "fack och civilsamhälle" ska ge tusan i att använda sin yttrandefrihet för att öppet diskutera nya förslag som berör dem och dem de företräder.
De ska nöja sig med att skriva svar på remisser.
Det tycker givetvis inte fackförbunden som i en replik påpekar att deras medlemmars "arbete i välfärden redan i dag präglas av stor personalbrist, bristfälliga arbetsvillkor och stressrelaterad ohälsa. Vi är emot att en anmälningsplikt införs eftersom det inte vore förenligt med (våra medlemmars) yrkesetik".
Problemet är just det, att anmälningsplikten inte längre bara ska beröra myndigheter som Arbetsförmedlingen och Skatteverket, utan brett för till exempel lärare och vårdpersonal. Alltså ytterligare ett stort och tidskrävande ansvar som dessutom går helt på tvärs mot deras skyldighet att följa den lagstiftning som definierar vilken vård, skola och omsorg papperslösa faktiskt har rätt till.
Att vara emot angiverilagar är inte samma sak som att inte begripa problemet med det skuggsamhälle som blir resultatet när människor anser sig inte ha något annat val än att gå under jord.
De allra flesta anser att personer som fått avslag på sina asylansökningar inte ska stanna i landet, att det blir en ohållbar situation med väl kända konsekvenser.
Men ansvaret ska inte ligga på förskollärare och distriktssjuksköterskor. Det borde vara självklart för alla med minsta känsla för vad som är rimligt och humant.
C, V och MP på Gotland anser att regionens anställda behöver ett tydligt och rakt besked från regionstyrelsen för att minska den oro man blivit uppmärksammad på, och som finns på många andra ställen i hela landet. Många offentliganställda undrar hur deras arbete kommer att påverkas om lagen införs.
Ett rimligt önskemål som dessutom gör det tydligt för alla, både anställda och medborgare, var de olika lokala partierna står i denna fråga.