Viktigt signalvärde i bokslutets överskottsmål

Nu kan det viktiga signalvärdet att ha ett överskott i bokslutet som överstiger två procent försvinna.

För att kunna spara måste man ha ett bra mål. Därför är det dumt att ta bort överskottsmålet på två procent på resultatet.

För att kunna spara måste man ha ett bra mål. Därför är det dumt att ta bort överskottsmålet på två procent på resultatet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare2020-05-20 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En av de frågor som skiljer sig mest mellan Gotlands politiska höger och vänster är tvåprocentsmålet för budgeten. Den politiska vänstern menar att det är viktigt att målet att uppfylla, men pengar till verksamheterna har företräde i budgetprocessen framför ett budgeterat överskott på två procent. Den politiska högern har varit mer fast vid att tvåprocentsmålet är överordnad verksamheternas behov när man fördelar regionens medel. 

Men inför budgetarbetet för 2021 vill regionstyrelseförvaltningen att tvåprocentsmålet halveras till en procent. I förslaget, som finns med i kallelsen till Regionstyrelsens arbetsutskott som hölls den 13 maj, kan man läsa följande motivering: ”Orsaken är framförallt för att effektiviseringskravet på verksamheten inte ska bli för betungande när man samtidigt kommer att behöva arbeta med att återställa och komma ikapp efter pandemin.”

Men det är inte bara tvåprocentsmålet för regionens budget som regionstyrelseförvaltningen vill halvera utan även tvåprocentsmålet för det slutliga resultatet 2021.

Nu vill den borgerliga politiska ledningen också genomföra förändringarna av såväl budget- som resultatmål. Något jag blir lite förvånad över. Jag har uppfattat att för borgerligheten har målet också varit en viktig signal om ordning och reda i ekonomin. Vad jag förstått så menar man från borgerligt håll att en budget som har minst två procents överskott på sista raden ska också visar på en tydlig styrning och ledning vilket då skulle få nämnderna att hålla sina ekonomiska ramar. Något man i hårda ordalag klandrat den förra rödgröna politiska ledningen för att inte klara av.

Nu ser vi i och för sig, utifrån den ekonomiska rapporten för delår ett, att signalen inte är så stark att den hörs ut till nämnderna, vilka prognostiseras ett sammanlagt rekordunderskott för budgetåret 2020. Även när coronarelaterade kostnader har räknats bort.

Jag har förespråkat ett liknande synsätt för budgetmålet på två procent som den politiska vänstern. Verksamheternas behov borde gå före ett stort underskott, men genom ett organiserat besparingsarbete ska målet unna nås framöver. Däremot har jag ett annat synsätt på resultatet. Där borde tvåprocentsmålet ligga kvar. För är det något man kan göra under ett pågående budgetår så är det ett ständigt gnetande med besparingar. Därför är signalvärdet av ett tvåprocentigt resultatmål av största värde för att det gnetande ska göras varje dag vecka in och vecka ut.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk