Vilka är det som ska rösta på Liberalerna?

Vad ska få en väljare att ha Liberalerna som förstahandsalternativ, efter alla turer?

Nyamko Sabuni invigningstalade på Liberalernas landsmöte i Västerås.

Nyamko Sabuni invigningstalade på Liberalernas landsmöte i Västerås.

Foto: Peter Wallberg/TT

Ledare2021-11-20 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni utmanade löjet i veckan. I en intervju i Expressen, inför det pågående landsmötet, ville hon inte alls kännas vid någon oro över att Liberalerna ska falla ur riksdagen. Ja, INGEN har tänkt att det kan ske:

– Att vi skulle åka ut? Nä vem har... nej det har jag inte hört en enda gång att en enda person skulle säga. Tvärtom. Men någon kan ju vara uppgiven och tycka "sluta tjafsa, nu måste vi bara enas". Men att man tror att vi inte skulle komma in, att det skulle vara kört, nej, absolut inte. Inte en enda gång och inte en enda person? Visst. Säkert. Jösses.

Liberalerna tycks systematiskt försöka demontera sitt parti. Det började med Jan Björklunds sista gärning som partiledare, när Liberalerna medverkade till den så kallade Januariöverenskommelsen (Jöken) och gjorde Stefan Löfven till statsminister för en S/MP-regering. Det fick en stor grupp av tidigare sympatisörer att överge partiet. En stor andel av de som var kvar blev senare upprörda när Nyamko Sabuni sade upp Januariöverenskommelsen och började arbeta för en borgerlig regering, även om den behöver samarbeta med SD.

Men nu senast så valde Liberalerna i sista stund att ställa sig utanför det budgetförslag som M,SD och KD enats om. Och varför? Tydligen handlade det om 50 öre i skattesänkning på bensin och diesel, som Liberalerna ansåg outhärdliga att acceptera som en del av en kompromiss.

Vem är det nu som ska bestämma sig för att återkomma eller byta parti till Liberalerna?

Även i migrationspolitiken verkar inte ens Liberalerna veta vad deras position är. Inför framtida samarbeten har partiet sagt att det inte tänker kompromissa om asylpolitiken eller volymmål. Partiets socialborgarråd i Stockholm Jan Jönsson lät sig inför landsmötet intervjuas av Dagens Nyheter och uttryckte då att:

– Det kommer att bli tufft för Ulf Kristersson och Moderaterna när vi drar åt helt motsatt håll mot vad Sverigedemokraterna gör.

Men Liberalerna anslöt sig ju i maj till en fyrpartiuppgörelse med M, SD och KD om migrationspolitiken. En uppgörelse som bland annat innehöll skärpta språkkrav, begränsningar för anhöriginvandringen och att det ska bli svårare att få uppehållstillstånd av enbart humanitära skäl.

Om Liberalerna klarar av att hålla sig kvar i riksdagen så är det kanske större chans för Ulf Kristersson att bilda regering. Men det skulle sannolikt också bidra till att det blir svårare att regera när en del av underlaget är så instabilt. Det är kanske dock ett problem som Kristersson slipper att hantera. Även om Nyamko Sabuni inte ens har hört talas om att någon kan tro att Liberalerna kan ramla ur riksdagen.