Pratar inte Gotland och Fårö evenemang med varandra?

Även i år krockar Bergmanveckan med politikerdagarna i Almedalen.

Bergman veckan och Almedalsveckan krockar i år igen vilket får ledarskribenten att reagera.

Bergman veckan och Almedalsveckan krockar i år igen vilket får ledarskribenten att reagera.

Foto: Montage (Joakim Nyberg/arkiv och Emil Lundberg/arkiv)

Ledare2024-05-22 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bergmanveckan och politikerdagarna i Almedalen har liknande upplägg och delvis samma målgrupp. Därför är det obegripligt att de fortsätter vara konkurrenter med fem mil emellan.

Pampig invigning med viktiga gäster, debatter, seminarier, mingel med branschen och aktivt nätverkande. Samtal i vackra gotländska miljöer i sommarvärmen. Bergmanveckan och Almedalen är två syskon som lockar publik till Gotland. Almedalen är äldst och störst, men Bergmanveckan växer och firar 20 år i sommar. 

Almedalen är numera förkortat och kör ett upplägg med två partiledartal per dag. Region Gotland är värd för arrangemanget som är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. 

25–28 juni händer det i år och det är veckan direkt efter midsommar. För några år sedan låg det en vecka senare vilket ställde till det för turismen. Man insåg att det var dumt att konkurrera ut sig själva. Barnfamiljerna passar bättre i juli och politikintresserade i slutet av juni. Många som deltar i Almedalen gör det också via jobbet vilket betyder att de numera kan gå på semester i rimlig tid. 

Bergmanveckan pågår 24–28 juni. Vill man besöka båda hinner man alltså enbart delta första dagen på Fårö. Att pendla fram och tillbaka mellan Visby och Fårö resten av veckan blir ohållbart. Båda arrangemangen har så bra program att man missar massor om man ens skulle försöka ge sig på att bevaka båda två parallellt. 

Kulturfrågan är viktigare än någonsin. Det handlar om yttrandefrihet, armlängds avstånd till konsten och att stå upp för fria och oberoende medier i tider av falska nyheter. För de som är särskilt intresserade av kultur blir valet svårt. Även ansvariga politiker slits emellan lojaliteter. Vad och vem ska de välja? Visby eller Fårö? Almedalen eller Bergman? Och aldrig mötas det två. 

Krocken leder också till att båda arrangemangen tappar potentiella besökare. Gotland i stort förlorar även intäkter. Två arrangemang under olika perioder hade förstås gett ännu fler hotellnätter, restaurangnotor och inkomster för privatpersoner som hyr ut boende.  

Det är en gåta hur två så tongivande arrangemang som verkligen lyfter fram Gotland som en spännande destination inte pratar med varandra. Båda har säkert goda argument varför just de måste ha de datum de har. Men släpp sargen och tänk på besökarna. Varför tvinga dem att välja mellan två bra grejer? 

Med bara en dryg månad kvar tills det drar i gång är det förstås för sent att ändra något nu. Men när politikerfolket monterat ned sina rollups och filmnördarna tagit av sig stråhattarna för i sommar, då finns det fortfarande tid för arrangörerna att sätta sig tillsammans och ta snacket. Hur vill ni göra Almedalen och Bergmanveckan ännu mer tillgängliga 2025? Vem vill ge och ta i datumfrågan? Passar det bättre med en filmfestival i september? Eller bör politikerna mötas strax innan riksdagen öppnar efter sommaren? 

Tänk om Olof Palme och Ingmar Bergman hade vetat det här. Palme som tog initiativ till den alldeles första Almedalsveckan 1968 med parollen: Kom Fråga Lyss och Trivs. Bergman som älskade filmen och sitt Fårö året runt. Palme som tillbringade alla somrar på ön med sin familj och annan politikerelit. 

Vårda minnet av de här bestämda herrarna. Inte hade de velat att arrangemang i deras namn skulle bli konkurrenter. De hade förmodligen mycket hellre besökt båda två separat. Kultur och politik hör ihop. Förutom när det handlar om datumkrockar. Sådant rör bara till det och alla förlorar. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.