Tobaksföretagen verkar leva i en alternativ verklighet

De senaste dagarnas diskussion kring tobaksskatt har saknat en väldigt viktig komponent - barns rättigheter.

Snusföretagen saknar perspektivet om mänskliga rättigheter i debatten om skatt.

Snusföretagen saknar perspektivet om mänskliga rättigheter i debatten om skatt.

Foto: Erik Windolf

Ledare2022-11-30 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Runtom i världen arbetar 1,3 miljoner barn inom tobaksindustrin. Man räknar dessutom med stora mörkertal. Det ses vara en av de värsta formerna av barnarbete med tanke på att hanteringen av tobak är så pass skadlig för hälsan. Nikotinförgiftning och utsättande för bekämpningsmedel är inga ovanliga företeelser för barnen som ofta arbetar mellan 50 och 60 timmar i veckan i extrem hetta. Under den senaste veckan har EU:s förslag om en tobaksskatt diskuterats flitigt. Men det som verkligen är minnesvärt är hur tobaksföretagen resonerar gällande sina beroendeframkallande produkter.

EU-förslaget om att tobaksskatten ska höjas och diskussionerna kring snus har skapat ramaskri i media de senaste dagarna. Det har lett till att snusare bunkrat och köpt allt snus som butikerna har. Dock har EU bekräftat att det svenska snuset inte kommer beröras av den nya tobaksskatten. Men det hade kanske varit bra om skatten gällde även här?

Tobaksindustrin är en av få industrier där stora delar av ens konsumenter dör årligen. Rökare som dör i lungcancer innebär att man förlorar trogna kunder. Detta innebär att man varje år behöver hitta nya konsumenter som ersätter de man förlorat. I och med att det är beroendeframkallande produkter så är de allra flesta livslånga konsumenter. Tobaksföretagen tjänar därmed på att deras konsumenter börjar när de är unga, gärna så tidigt som möjligt. På så sätt är de konsumenter en längre tid och företagen tjänar mer på deras beroende. Det är en briljant affärsidé och ofta är personer villiga att betala lite extra för produkten. Man behöver fortsätta köpa varan trots lite höjda priser. Vill man bli rik fort och saknar moral så är tobaksindustrin affärersidéernas svar på paradiset.

Kommunikationschefen för Swedish Match fick i samband med diskussionerna frågan om det inte vore bra att det införs en skatt på snus för att färre ska vilja snusa – med tanke på att det är både beroendeframkallande och har allvarliga hälsorisker. Han jämförde snusning med att dricka ett glas vin – att det handlar om njutningsprodukter i grund och botten. Men det är en väldig skillnad på att njuta av ett glas vin en fredagskväll i soffan och att vara beroende av något. Är man beroende av vin så ses det som ett väldigt stort problem. Och ofta behöver man söka hjälp för det. Han reflekterar inte heller över hur alkohol redan är reglerat av staten, medan snus inte är det på samma sätt. Han nämner inte heller unga som far illa på grund av tobak, från tobaksplantagen där barnen dör av nikotinförgiftning till i Sverige där barn luras in i livslånga beroenden.

Swedish Matchs kommunikationschef Patrik Hildingsson menar att 500 kronor per kilo på tobak – vilket är det nuvarande priset för kilo efter punktbeskattning - är tillräckligt högt. Samtidigt har arbetarna som jobbar på tobaksfälten inte skäliga levnadslöner. På deras hemsida diskuteras barnarbete och mänskliga rättigheter i leverantörsleden lättsamt samtidigt som man hävdar att 97 procent av fallen där man hittat barnarbete så har situationen löst sig. Hela sidan om mänskliga rättigheter låter som en solskenshistoria. Samtidigt vet vi att barnarbete nästintill alltid förekommer på tobaksplantage i utvecklingsländer. Det är otroligt allvarligt. 

Det som saknas i Swedish Matchs retorik är en känslighet gällande de konsekvenser som deras produkter har. I stället beter man sig som om det vore vilken annan produkt som helst som man säljer. Det är nästan som att de lever i en alternativ verklighet.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.