Flygbolaget BRA har hamnat på obestånd och ansökt om rekonstruktion. Det är ju inte alls bra.
En företagsrekonstruktion kan vara ett alternativ till konkurs för ett företag som har fått allvarliga ekonomiska problem, om rätten bedömer att företaget trots sina problem ändå har förutsättningar för att överleva och bli lönsamt igen.
Det kan vara av stor betydelse för Gotland. Både rekonstruktionen eller, i värsta fall, om det ändå slutar med konkurs. Det finns bara två sätt att låta sig transporteras till och från ön – med färja eller med flyg – och Gotland är beroende av båda dessa färdmedel finns tillgängliga och fungerar väl. Och BRA står för en väldigt stor del av Gotlands flygförbindelser. Kring 80 procent av de tillgängliga flygstolarna. Utan rimligt goda flygförbindelser mot omvärlden skulle Gotland verkligen riskera att hamna i ett perifert och avlägset bakvatten och det är svårt att föreställa sig en god utveckling under sådana omständigheter
Det finns alltså högst relevanta skäl att oroa sig över konsekvenserna av flygbolagets ekonomiska situation. Flyget mellan Gotland och fastlandet bedömdes som så viktigt för regionen att det fick statligt understöd under pandemin för att kunna upprätthålla en grundläggande nivå.
Men samtidigt har jag på längre sikt svårt att föreställa mig att det inte skulle vara lönsamt att flyga mellan Gotland och fastlandet. Jag kan inte dra någon annan slutsats av både det bokningsläge och den prisbild för biljetterna som jag stött på när jag har haft anledning att överväga att flyga. Ja, är det någon del av BRA:s verksamhet som borde vara lönsam så är det trafiken till och från Gotland. Det borde innebära att någon – ett rekonstruerat BRA eller någon annan – borde ha de kommersiella förutsättningarna för att bedriva trafik i framtiden oavsett vad som händer med ett enskilt flygbolag.
Men det är natuligtvis illavarslande att BRA drabbats av problem när man önskar sig att Gotlands flygförbindelser skulle utvecklas snarare än att hotas av avveckling. Idealet vore naturligtvis flera konkurrerande aktörer, även om en sådan önskedröm inte ter sig mer sannolik att infrias efter BRA:s besked. Gotland skulle också behöva bättre flygförbindelser även med Arlanda, både avseende antalet flygningar och tiderna för dem. Gotlänningarnas bästa väg till Stockholm och stora delar av Sverige går via Bromma. Men ska man någon annanstans i världen går bästa vägen via Arlanda. Och Arlanda är naturligtvis också vägen till Gotland för stora delar av världen.
Det ska bli mycket intressant att se vad det kan innebära för Gotland och utbudet av flygresor när, eller om, vi får kommersiellt elflyg.