Regeringen fortsätter finansiera kriget i Ukraina

Trots påtryckningar från svenska folket så har regeringen gjort väldigt lite för att stoppa all rysk import av gas och olja.

Energi- och näringsminister Ebba Busch har vänt i frågan om att importera rysk fossilgas och olja.

Energi- och näringsminister Ebba Busch har vänt i frågan om att importera rysk fossilgas och olja.

Foto: Jonas Ekströmer

Ledare2023-07-21 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under valet 2022 var Ebba Busch hård med att det är blodspengar som går från europeiska länder, däribland Sverige som finansierar Putins krig mot Ukraina. Detta gäller importen av både fossilgas och olja. Trots de hårda orden och hennes krav om att importen behöver upphöra då europeiska länder inte ska vara en av anledningarna till att Putin kan bedriva kriget, så har man inte gjort någonting för att stoppa importen.

Organisationen Skiftet bedriver just nu en kampanj eftersom det svenska folket i Sverige valt att bojkotta både Marabous choklad, blöjor och färskost för det finansierar Ryssland. Man menar att det svenska folket ansträngt sig mer genom sin konsumentmakt för att strypa Putins krig än både den sittande och tidigare regeringen gjort rent politiskt. Nio av tio svenskar vill stoppa all import från Ryssland. Och de använder de små maktmedel de har för att agera i linje med sina värderingar. Det är beundransvärt, men borde också vara självklart. Inte minst för regeringen. 

Och med Skiftets kampanj vill man nu uppmana näringsutskottet att stoppa all import av rysk olja och gas. Andra EU-länder såsom Estland och Litauen har gått längre än EU-direktiven och själva valt att stoppa all import. Sverige bör göra detsamma. 

Busch hävdar att hon står fast vid sin hållning om att det handlar om blodspengar, men trots detta har man inte arbetat för ett eget importstopp av rysk fossilgas och olja. Busch är en av dem som drivit frågan hårt i opposition och menade att enighet inom EU inte är det man ska fokusera på i första hand. I dagsläget har hon dock ändrat ställning och menar att man behöver hålla ihop på EU-nivå. Även om det stämmer att Sverige importerar mindre än andra EU-länder gör så rättfärdigar inte det att vi som land ska bidra till kriget. Hur kan vi se de ukrainska flyktingarna i Sverige i ögonen vetandes att vi bidragit till varför de behövt fly från sina hem? Att näringsutskottet röstat nej för att sedan officiellt stötta Ukraina då deras president vädjade om att stoppa blodspengarna, är ingenting annat än hyckleri. 

Men varför gör regeringen inte mer när det kommer till att stoppa blodspengarna som går till Putin? Varför verkar man inte vara brydd nog för att göra något åt frågan? Kan det vara så att det beror på att det skulle innebära högre priser inte minst tunga industrier? Eller är det för att regeringen, precis som med mycket annat inte förmår sig att genomföra den politik de gått till val på? Svaret har nog bara Kristersson själv. Men en sak är säker – att ha röstat på regeringen måste vara frustrerande. Att det ska behövas formella sanktioner på EU-nivå för att få till en förändring är befängt. 

Det är hög tid at stoppa all import från Ryssland. Förhoppningsvis kommer man ta sitt förnuft till fånga och förstå att handel och ekonomiska affärer måste komma efter värnandet om fred och mänskliga rättigheter. Det går inte att tumma på humanitära frågor för att företag ska gå med vinst eller för att industrier inte ska få betala en större nota. Att alltid sätta industrin och ekonomisk vinst i första hand kommer regeringen tappa väljare på. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.