Visselblåsaren borde vara arbetsgivarens bästa vän

Var femte drar sig för att kritisera verksamheten. Fyra av tio som har gjort det upplever att de ­straffats.

Ledningens rädsla att behöva hantera problem skapar lätt en tystnadskultur på en arbetsplats.

Ledningens rädsla att behöva hantera problem skapar lätt en tystnadskultur på en arbetsplats.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2021-09-01 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fackförbundet Vision (tidigare SKTF) företräder offentligt och privat anställda med anknytning till kommun, region och kyrka. I en enkät till sina medlemmar har de tagit tempen på klimatet på arbetsplatserna utifrån hur tillåtet det är att lyfta kritik.

Det är ingen upplyftande läsning.

”Det är högt i tak i kyrkan så länge ingen säger något” är en av kommentarerna i svaren.

Det här gäller alltså offentlig verksamhet där öppenhet och transparens ska vara vägledande och där medarbetarna har skydd i grundlagen om de vill lyfta kritik öppet. Att kunna göra det utan repressalier internt, borde vara mer än en självklarhet.

Alla har nog hört om eller själva upplevt chefer som på personalmöten understryker att "min dörr är alltid öppen" men där samtidigt allt annat tydligt visar att det inte är populärt att lyfta frågor som kan upplevas som obekväma.

"Alla chefer borde uppmana sina medarbetare att vädra sina synpunkter och få dem att förstå att kritik är ett uttryck för engagemang, inte för illojalitet. Det vore också bra om Justitiekanslern väckte åtal när en arbetsgivare straffar en visselblåsare och trampar på grundlagen. Det skulle sända en viktig signal".

Så säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, i tidningen Vision där undersökningen presenteras.

Lagar och rättigheter är en sak. Att personligen bli bemött med härskartekniker av en arbetsgivare som har makten över din försörjning är en annan. Råder det en tystnadskultur så är den ofta väldigt stark och de medarbetare som ska näpsas tas åt sidan i enskilda möten där det görs klart att ifrågasättandet inte är önskvärt och att det leder till konsekvenser.

Nu finns dock flera initiativ som inom kort landar i ny lagstiftning för visselblåsare i offentlig verksamhet.

Regionstyrelsen har delvis bifallit ett medborgarförslag om att låta utreda en visselblåsarfunktion och EU har antagit ett direktiv som ställer krav på hur visseblåsare, anmälda och utredning ska hanteras och dokumenteras.  En proposition om svensk lagstiftning ligger på riksdagens bord och enligt denna kommer regionen från den 17 juli 2022 bli skyldig att ha en intern rapporteringskanal och rutiner för anmälningarna. Det är sannolikt en tjänst som kommer att upphandlas för att vara oberoende, men det kommer också att krävas resurser inom regionen.

I underlaget till beslut som behandlas på regionstyrelsens sammanträde i dag konstateras bland annat att det kommer att krävas omfattande kommunikativa insatser då man av erfarenhet vet att visselblåsningstips drar till sig medias intresse.

Med tanke på att det vid årsskiftet fanns 29 anställda på regionens kommunikationsavdelning borde dessa resurser finnas. Nästan en till varje journalist på Gotland.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.