Visst går det framåt men ganska sakta

Det som inte finns, eller inte syns, har svårt att inspirera och vara en förebild för barn och unga. Årets fotbolls-VM har gett världens unga tjejer ett gäng nya förebilder.

Sverige jublar med sina bronsmedaljer efter vinst i matchen i fotbolls-VM mot Australien.

Sverige jublar med sina bronsmedaljer efter vinst i matchen i fotbolls-VM mot Australien.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2023-08-23 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är väldigt stort, det som hänt med damfotbollen under en lång tid, men där intresset och uppmärksamheten fullkomligt exploderade i och med sommarens världsmästerskap.

Även vi alla som annars har ett ljumt intresse för sporten har dragits med i fotbollsfebern.

Inte bara i Sverige med vårt landslags fantastiska insatser på planen har det hänt saker.

I Dagens Nyheter kan man läsa hur flera rutinerade spelare vittnat om vad mästerskapet betytt. 

Legendaren Marta spelade sitt sjätte och sista VM: "När jag började spela fotboll så hade jag ingen idol, ingen kvinnlig idol, för ni visade inga dammatcher. Hur skulle jag kunna se andra spelare då? Hur skulle jag kunna förstå att jag kunde ta mig till landslaget och bli någon att se upp till? ”. 

Peter Gerhardsson, Sveriges förbundskapten säger i samma artikel: "Vad jag förstår så är det galet, inte bara i Sverige utan i hela världen när det gäller damfotbollen. Det här är bara början. Men de här åren sedan 2017 har det hänt jättemycket, både kvalitetsmässigt och att det är många som nu säger ”det här är ju fantastiskt roligt att titta på”. Och då blir det en bra produkt också".

Nu gäller det att hela landet fångar upp alla unga flickor som söker sig till sporten tack vare förebilder som Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Zecira Musovic och dom andra stjärnorna.

Det går framåt för jämställdheten och kvinnors väg mot samma villkor som män. Men mycket verkar också vara väldigt svårt att förändra.

För den som tror att vi lever i en jämställd värld och ännu inte själv upplevt några orättvisor är det ibland svårt att förklara. Det handlar om strukturer och mönster som inte alltid är lätta att sätta ljuset på.

Här har nyligen en biosuccé tagit plats som vore det en pedagogisk instruktionsfilm om skillnaden mellan kvinnors och mäns förutsättningar.

Filmen "Barbie" är i många avseenden genial. Den är både dokumentär och satir, stundvis gripande och ofta bara väldig rolig. 

Man skrattar åt hur skruvat det är i Barbielandet men när Barbie och Ken besöker den verkliga världen blir det istället en bild av hur galen vår tillvaro är med könsroller och maktfördelning.

Filmen är sevärd och skulle vara en utmärkt utgångspunkt för samtal kring dessa frågor i skolorna. Förutom att eleverna skulle få sig många goda skratt.

GOTLÄNNINGEN

  Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.