Inte nog med att vi står inför ett val där vi för första gången i Sverige kan få ett högerpopulistiskt parti i regering. Hög inflation väntas de kommande åren, till stor del framvuxen på grund av konsekvenserna av Putins anfallskrig i Ukraina.
Att öppna kuvertet med elräkningen blir för många rena rama skräckupplevelsen och priserna i butikerna pekar också uppåt. Det som händer är verkligen en pedagogisk uppvisning i vad som händer när man gör sig beroende av andra länders naturtillgångar och vikten av att ha organiserade samarbeten med andra länder.
Valet är på söndag och oavsett vilka partier som ska styra oss genom dessa svåra tider kommer det att kännas. Vad vissa än lovar i kompensation och högkostnadsskydd så kommer detta inte att räcka. Det kommer att bli konsekvenser.
Statsminister Magdalena Andersson beskriver i radioreklam hur viktigt det är att man samlat i ladorna inför dessa tider. Att man inte satt sprutt på alla pengar utan har sparat för kommande behov.
Lokalt på Gotland låter det annorlunda. Här tycker företrädare för samma parti, Socialdemokraterna, att man borde ha använt hela överskottet i budgeten till vården, skolan och omsorgen. Man har anklagat den styrande alliansen för att "lägga pengar på hög" som om överskottet inte alls skulle värna välfärden utan försvinna i något mystiskt slukhål.
Frågar någon mig så skulle jag säga att detta är den största skillnaden mellan ett borgerligt och ett rödgrönt styre på Gotland. I väldigt många delar är man överens, de frågor där vågmästaren SD fått avgöra under mandatperioden har varit försvinnande få, även om Lars Engelbrektsson vill ge sken av att det egentligen är han som bestämt i alla frågor.
Men i det ekonomiska är skillnaden avgörande. Nu vet vi att Gotland står starkt rustat inför de stundande stålbaden, ändå kommer det sannolikt inte att räcka. Det kommer att krävas tuffa beslut och har man svårt att bestämma sig inför valet på söndag så kanske detta är en faktor att ta i beaktande. Hur det hade sett ut om de rödgröna fått bestämma kan vi bara spekulera i.
Vem tror man är bäst på att hålla sinnet kallt och sätta Gotlands bästa först, även om det inte ger så många pluspoäng?
Gotlands skatteunderlag har ökat de senaste åren vilket starkt bidragit till den goda ekonomin. Men när priserna på det mesta nu ökar ännu mer kommer det att behövas is i magen. Så här sa Annika Wallenskog chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i augusti: Trots relativt höga ökningar av skatteinkomsterna kommer det att bli en utmaning att finansiera det ökade behovet av välfärd när allt större andel av befolkningen blir äldre under kommande år".
Det viktigaste av allt är att man röstar. Att man inte ger bort sin möjlighet att påverka till nån annan. Jag förstår att valrörelsen för gemene man som inte är särskilt intresserad av partipolitik kan upplevas som olidlig. Det gör den stundom även för oss politiskt överintresserade.
Det bästa sättet att skapa sig en egen bild är läsa partiernas partiprogram. De är inte alltid lätta att hitta när partierna själva hellre vill bombardera dig med budskap inför valet men de finns. I programmen finns så kallade portalparagrafer, en inledning som ger en bra bild av partiernas ideologi och "själ".
Partiledare kan färga ett parti och styra åt olika håll, men det är partier man röstar på i Sverige och ibland kan det behöva påminnas om det.