C-DEBATT
Det går bra för Gotland och det är många som vill bygga och bo här. Det är glädjande men ger växtvärk. På Gotland har vi en mycket effektiv bygglovsenhet men vi har ett högt tryck på ansökningarna vilket lett till att vi idag har svårt att hinna med bygglovshantering på ett tillfredsställande sätt! Nu satsar vi mer pengar på bygglov, vi anställer och tar in konsulthjälp redan nu. Mer pengar till planenheten, bostäder ska prioriteras i planeringen och en markstrategi tas fram– Gotland ska fortsätta utvecklas, för ökat bostadsbyggande över hela ön!
Det är idag många som väntar alldeles för länge på att få bygglov, och många som försöker få kontakt med bygglovsenheten men som inte får svar på sina frågor. Så här ska det inte vara! Både vi i nämnden och våra kompetenta tjänstepersoner beklagar djupt detta, och vi jobbar hårt för att komma tillrätta med bristerna.
Bygglovskön och svårigheten att få kontakt med oss har sitt huvudsakliga ursprung i den enorma anstormning av ansökningar som kommit in under i stort sett hela Covid-pandemin. Den väntade lågkonjunkturen i byggbranschen uteblev och under våren 2021, när ansökningarna var 43% högre i antal än året före, övervägde vi allvarligt att öka antalet handläggare. Vi landade då i politisk enighet i bedömningen att ansökningarna snart skulle minska igen, handläggare tar några månader att få i självständigt arbete, och under tiden tar utbildningen av nya kolleger tid av tjänstepersonerna. Den tiden behövde vi lägga på att handlägga, var vår slutsats då.
Ansökningarna fortsatte att strömma in under min sjukskrivning, då moderate vice ordförande Ingemar Lundqvist ledde Miljö- och byggnämnden, och den gångna våren var det 47% fler än våren 2020. Ingemar gjorde ett gott jobb medan jag var borta, och jag ser fram emot att förhoppningsvis få arbeta tillsammans med Alliansen efter valet. Under våren fortsatte arbetsbelastningen och därför tog vi initiativ till att nyanställa och få utökade resurser för att klara både service och arbetsmiljö.
De som arbetar på region Gotland med bygglov är mycket effektiva, ändå hinner vi inte med och alltför många får vänta alltför länge på beslut. 2019-2021 ligger vi på ett snitt av 156 beslut per år och handläggare, att jämföras med Kungsbacka som ligger på 110-130 beslut och Uppsala på 90 beslut per år och handläggare. Vi kan vara så här effektiva tack vare vår satsning på digitalisering, effektiva processer och att vi för tillfället lägger allt annat åt sidan. Det sistnämnda är förstås inte hållbart i längden. Tid att exempelvis uppdatera hemsidan, fortbilda sig, förbättra samverkan och ge rådgivning måste finnas för att vi ska må bra och vara bra för dem vi arbetar för. För att trivas på en arbetsplats krävs mer än så.
Därför har vi begärt, och fått, tilläggsanslag av fullmäktige för att snabbt öka antalet handläggare och ta in konsulthjälp. Vi har också begärt, och fått, motsvarande högre budget för nästa år.