Politiska beslut krävs för att mildra bostadskrisen

Våga. Politiker på lokal nivå måste agera för att få igång bostadsbyggandet igen.

Våga. Politiker på lokal nivå måste agera för att få igång bostadsbyggandet igen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2023-08-07 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

DEBATT

Bostadsbyggandet faller snabbt i hela Sverige och gör det till historiskt låga nivåer. Risken är uppenbar att vi bara är i början av en lång bostadskris med mycket låg nyproduktion av hyresrätter i många år framöver. Det kommer att skapa bredare samhällsproblem med minskad tillväxt, ökat utanförskap och ökad social oro. 

Lokalt kommer ett avstannat bostadsbyggande slå hårt mot tillväxten. Utan fler bostäder är det svårt för många små och mellanstora städer att locka till sig fler företag, fler invånare eller fler studenter. Nationellt är risken påtaglig att lågkonjunkturen förstärks och att den sociala oron blir värre. Politiken behöver agera snabbt på både nationell och lokal nivå för att krisen inte ska bli långvarig.

På nationell nivå är behovet stort av reformer med fokus på hyressättning. Den effektivaste reformen som behöver genomföras är införandet av fri hyressättning för nyproduktionen samt ett införande av index för de årliga hyresjusteringarna. 

När det gäller byggandet av bostäder spelar det kommunala ledarskapet en stor roll. Kommunalt kan man nu skyndsamt och pragmatiskt agera för att mildra krisen, bland annat genom att göra följande: 

Ta ett pragmatiskt ansvar som kommunledning. Möt upp önskemål från fastighetsbolagen om förändringar av nyproduktionsprojekt där det är möjligt. Det kan handla om att minska antalet bostäder, byta upplåtelseform eller att flytta fram byggstarter. Genom att agera ansvarsfullt kommer kommunen att stå sig starkare i lågkonjunkturen och efter den.

Anpassa markpriserna till rådande läge. I många kommuner som är starka tillväxtorter är markpriserna höga vilket får ekonomiskt genomslag på bostadsprojekten. Genom att i detta pressade läge sänka priserna på mark kan marginalerna på projekt landa rätt och därmed ökar förutsättningarna för att de ska kunna genomföras.

Öka den kommunala planläggningen med färdiga detaljplaner av mark för bostadsbyggandet för att vara förberedda när bostadsbyggandet vänder upp igen. Passa också på att se över marktilldelningspolicyer så att de anpassas till dagens och morgondagens utmaningar.

Prioritera förtätnings- och omställningsprojekt. För många fastighetsägare är förtätningsprojekten bra ur både investeringsperspektiv och ur ett förvaltningsperspektiv. Likaså har kommunerna mycket att vinna på detta. Infrastrukturen är redan på plats och rätt hanterat kan just förtätning lyfta områdens attraktivitet och leda till blandade upplåtelseformer. Omställningen kan också möjliggöra att vindsvåningar och tomma lokaler ställs om till bostäder. Klimatmässigt är förtätning mycket bra.



Se över alla processer som rör bostadsbyggandet. Det handlar om bygglovshantering, ärendehantering och beslutsprocesser. När trycket nu minskar är det ett gyllene tillfälle att effektivisera processerna så att de kan gå både snabbare och smidigare när det väl vänder.

Politiska beslut har betydelse. I det besvärliga läge som nu råder är det ännu viktigare att både kommunerna och regeringen gör allt de kan för att underlätta för nyproduktionen av hyresrätter. 

Så, våga vara modiga och ta de beslut som krävs. Genom det stärks Sveriges och kommunernas attraktionskraft och möjlighet att locka till sig bostadsinvesteringar i framtiden. 

Rätt hanterad kan bostadskrisen vändas till möjligheter. Men det är bråttom. Politiken behöver på både nationell och kommunal nivå agera skyndsamt för att krisen inte ska förvärras och bita sig fast. Det är dags att visa ledarskap och ta de beslut som krävs för att bostadsbyggandet ska kunna komma i gång igen.

GOTLÄNNINGEN

Texten är ett debattinlägg från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens egna.